Discovery: Fraternal Twin

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Fraternal Twin.

Toen ik Fraternal Twin, m’n Discovery van vandaag, leerde kennen, was het al grote liefde voor ik zelfs nog maar één noot gehoord had. Tom Christie – de man achter de éénmansband – is namelijk de bassist van Quarterbacks, de schattige punkband die verantwoordelijk was voor m’n favoriete album van 2015.

Fraternal Twin is net als Quarterbacks een lo-fi, DIY undergroundproject. Daar stoppen de vergelijkingen echter: solo pakt Christie het veel rustiger aan. Op ‘Skin gets hot’ krijgen we vrij klassieke singer-songwritertunes te horen, gebracht met de juiste naïeve instrumentatie en slackerzang. Het album doet een beetje denken aan Kurt Vile met hoogtepunten als de titeltrack en de artiest uit New Paltz versierde er een re-issue mee op Ghost Ramp, het label van Wavves.

Vorige week kondigde Christie de release van een nieuw album ‘Homeworlding’ aan op datzelfde label. Met ‘False alarm’ loste hij alvast een sterk eerste voorsmaakje. Het nummer doet een beetje denken aan de dromerige en zomerse vibes van bands als iji, maar houdt het nog steeds melancholisch en ingetogen. Stream het hieronder.

Lees verder: waarom de albums van Quarterbacks en iji meer aandacht verdienden in 2015.