Discovery: ISLAND

door Anthony Brynaert

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: ISLAND.

Met een fantastische nieuwe Beyoncé die nog steeds non-stop op repeat staat en Drake’s ‘Views’ net uit kon deze vrijdag moeilijk nog beter worden. Dat was buiten het Britse duo ISLAND gerekend; via WEDIDIT brachten ze vandaag twee nieuwe nummers uit, een ep verscheen eerder op immer interessante Crazylegs.

Het is eerder zeldzaam dat we vanaf seconde één helemaal binnengezogen worden in een nieuwe wereld die een artiest tracht op te zetten. De begintonen van ‘Lights go by’ hebben een sterk MssingNo-gehalte: net zoals op zijn ‘XE2’ schreeuwen de misvormde vocals zoveel emotie uit dat verstaanbare woorden overbodig worden om een boodschap over te brengen. De song bouwt laag per laag op en brengt zichzelf in een maalstroom van subtiele beats en synths die naar extatische hoogtepunten toe rijken. ‘Lil melody’ is dan weer een stuk minder uitgesproken en ontplooit zich meer als een boeiend spel van ingehouden geluiden met (subtiele) uitspattingen naar het einde toe. Als de a-kant van deze single als verkenning geldt van de verschillende verdiepingen in ISLAND’s onderscheidende geluid, dan is de b-kant meer de fundering waarop deze gebouwd is. Het duo levert twee van de meest viriele songs van 2016 af en werpt zich op die manier moeiteloos op als een absolute act to watch.