Discovery: Jasperino

door Adriaan Fillet

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, vanaf deze week pakken we het iets anders aan en stellen we elke dag een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Jasperino.

Het internet barst van de uitstekende beatproducers die zoveel produceren dat er haast niet genoeg rappers kunnen zijn om alles te vullen met tekst. Vandaag ontdek je een producer die geen rapper nodig heeft.

Hij noemt zichzelf Jasperino, beweert slechts twaalf jaar te zijn en is afkomstig uit Estland. Voor de rest maakt de jongen muziek, heel veel muziek. Elke paar dagen duikt er wel iets nieuws op van deze jongeman. Op Soundcloud deelt hij vaak korte experimenten met de wereld, die zijn meestal niet langer dan één of twee minuten en zijn altijd gebouwd rondom slechts één thema. Op YouTube circuleren er ontelbare filmpjes met een Jasperino-beat en voorzien van vrij obscure videofragmenten: reclame voor een Amerikaans landschap, een roeiwedstrijd of gewoon een stukje Grand Theft Auto V, het kan allemaal. Zo goed als elke maand stelt Jasperino enkele nummers samen die hij dan op Bandcamp gooit en die je dan kan je downloaden voor enkele euro’s.

Muzikaal zit het ongeveer altijd op dezelfde manier in mekaar: de songs zijn kort, dromerig en repetitief. Die ingrediënten zorgen voor een perfecte match indien je nog bezig bent met je herexamens, maar passen even goed bij een luierdagje als die herexamens al lang verleden tijd zijn.