Discovery: Kid Smpl

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Kid Smpl.

Oke, de allernieuwste ontdekking is Kid Smpl ook weer niet (we hebben zelfs al Facebook-vrienden die hem liken, stel je voor), maar we moeten het gewoon even over zijn nieuwe ep ‘Response/ascend’ hebben. Die verscheen onlangs bij Symbols; het excellente, zichzelf steeds weer overtreffende label van Kastle – die overigens zelf nog maar net een geweldige ep ‘Polytopia’ uitbracht. Niet alleen klinkt de sound van de zes songs hier indrukwekkend, ook en vooral is het materiaal erg ontroerend.

Opener ‘Repeat balance’ is waarschijnlijk het beste nummer op de ep, alsook een van de betere dingen die we in 2015 al hoorden. Als een echte introductie van een groter werk, trapt het af met een soort van ambient, zij het erg donkere. Emotionele synths, quasi-onverstaanbare stemmen en lagen noise wikkelen zich om elkaar heen, om doorheen een prachtig uitgewerkt geluidslandschap uiteindelijk krakende bassen te verwelkomen. Die leiden de song daarna richting een soort uiterlijk niet zo fragiele, maar inwendig enorm breekbare apotheose.

Datzelfde spel tussen lawaai, vocal samples en vurige emoties blijft de hele tijd en doet denken aan bijvoorbeeld materiaal van Holy Other en andere Tri Angle-artiesten. Vooral de eerste helft houdt dat droeve sfeertje aan. ‘Blade’ weet je ziel in anderhalve minuut met minimale middelen uit te persen, terwijl ‘Input vein’ traag voorbijgaat voor extra effect. Meer positiviteit komt er dan op het tweede deel van de ep. ‘Focus ribbon’ introduceert een meer krachtige sound, die daarna op de titelsong en in ‘Display ring’ verder uitgewerkt wordt. Het lijkt zo wel alsof de producer probeert te vechten tegen de negatieve gevoelens die in de eerste drie liedjes naar boven kwamen.