Discovery: Paper Hats

door Sven Volckerijck

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Paper Hats.

Het Brusselse Paper Hats werd in een promomail aangekondigd als een kruising tussen Orbital en Joy Division. Dàt horen we er niet meteen in, maar de muziek op hun debuutalbum ‘PH02’ klinkt wel zeer interessant en het is duidelijk dat deze band zijn invloeden uit heel verschillende hoeken haalt. Neem nu ‘OSH’, dat drijft op het ritme dat we kennen van ‘The national anthem’ (Radiohead): de toegevoegde blieps laten je je in een GameBoy-spelletje wanen. Dan volgt nog een fijne melodielijn en al die verschillende muzikale vertellingen komen mooi samen zoals in de beste dvd-series. Het resultaat is een verbluffende song die nazindert in je hoofd lang na de laatste noot.

Ook opener ‘Tana’ klinkt zeer interessant: een mengeling van een popballad, een rockgitaar en blieps à la Squarepusher leveren een hypnotiserende song op, waarin de zang (een in stukken gebroken en opnieuw gelijmde, onverstaanbare collage van woorddelen) dat effect nog versterkt. ‘Zie’ lijkt een futuristische ringtone die zich ontpopt tot een opgefokt The Orb-nummer. De korte afsluiter ‘Out’ is dan weer meer sfeer dan lied. We twijfelen nog steeds of we er beklemming dan wel weidsheid in herkennen. Ontdek het hieronder.