Discovery: Raye – Bet u wish

door Rana Cools

Bij Indiestyle dragen we het promoten van beloftevol talent hoog in het vaandel. Aangezien dit een belangrijk deel van ons mission statement is, willen we jullie nóg beter en sneller op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in muziekland. Daarom introduceren we dagelijks een nieuwe band/artiest die laatst een fantastisch nummer uitbracht.

Kijk, ik word niet snel jaloers, maar wanneer een 17-jarig meisje – verdorie 2 jaar jonger dan ik – met een kanon van een stem een succesvolle ep lanceert, krijg ik het moeilijk. Of toch eventjes. Zeker wanneer ze de muziek ook nog eens zelf (mee) schreef en er co-producer van was. Rachel Keen kwam deze week naar buiten met haar debuut ‘Welcome to the winter’ onder de artiestennaam Raye. De jongedame heeft haar liefde voor muziek van geen vreemde: ze groeide op in een muzikale familie, met ouders die in het koor zongen en een grootvader die zelf songs schreef. Vanaf de leeftijd van 10 jaar zette de Britse hun werk verder, later besloot ze naar de BRIT School te gaan. Wanneer de zangeres gevraagd wordt naar haar doelen, zegt ze dat ze graag een BRIT award zou winnen in de komende jaren. Qua ambitie kan dat tellen.

Bekend bij het grote publiek is Raye nog niet, maar daar kan snel verandering in komen met een debuut als dit. ‘Welcome to the winter’ is eigenlijk niet echt een ep in de strikte zin van het woord, maar eerder een kort album. 7 nummers, allemaal gratis te downloaden op haar website, elk van hen ‘bassy’ met een prominente r&b-vibe. De maturiteit waarmee ze haar liedjes maakt is verbazend, net als haar warme, zwoele en sensuele stem (Rihanna, iemand?). ‘Bet u wish’ is nummer vijf van de zeven, en deelt dezelfde producer als ‘Heartbeat’ van Say Lou Lou en ‘Into you’ van Kwabs. Met een serieuze beat en een aanstekelijk refrein balanceert het op de rand van pop en r&b. Meer hoeft dat voor ons niet te zijn.

Raye website