Discovery: SPORTS

door Anthony Brynaert

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, vanaf deze week pakken we het iets anders aan en stellen we elke dag een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: SPORTS.

Gisteren waren All Dogs te gast in onze dagelijkse Discovery-rubriek, de sprong naar SPORTS vandaag betreft een hele kleine. Zowel SPORTS als All Dogs behoren tot een tegenwoordig opnieuw heel levendige Amerikaanse DIY-scene. Andere bands die we kunnen noemen zijn bijvoorbeeld Waxahatchee en Girlpool. Al deze groepen worden trouwens ook overkoepeld door eenzelfde producer: Kyle Kilbride. You know what’s up wanneer zijn naam opduikt. Ook al is de muzikale stijl van deze artiesten niet altijd dezelfde, de onderhuidse filosofie verbindt hen zonder twijfel.

De muziek van SPORTS is als de muzikale vertaling van waarom huisgemaakte producten vaak beter zijn dan professioneel gefabriceerde. De songs klinken dan wel ruwer en minder afgewerkt, met hun eigenheid en florerende sound wordt dat moeiteloos gecompenseerd, en die DIY-aanpak is in feite op zich al een oprecht charme-offensief. De songs gaan vaak over de kleine problemen en frustraties des levens en spelen extra in op herkenbaarheid.

Zelf omschrijft het vijftal hun muziek als poppy punk, niet meteen de meest aantrekkelijke omschrijving om als collectief te omschrijven, maar het klopt eigenlijk wel. Die beschrijving uit zich vooral in een verschil tussen de instrumentatie die (softe) punk-wegen bewandelt en de zang die het poppy aspect er feilloos aan toevoegt. Kijk uit voor tweede album ‘All of something’ op 30 oktober.