Discovery: Swim Platførm – SURFACE 1

door Jens Van Lathem

Bij Indiestyle dragen we het promoten van beloftevol talent hoog in het vaandel. Aangezien dit een belangrijk deel van ons mission statement is, willen we jullie nóg beter en sneller op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen in muziekland. Daarom introduceren we dagelijks een nieuwe band/artiest die laatst een fantastisch nummer uitbracht.

Achter conceptuele, experimentele muzikanten zit meestal een intelligente uitleg of een uitdagende visie op de maatschappij, en dan liefst eentje die we nog kunnen geloven ook. Vooral het internet spreekt de laatste tijd tot de verbeelding van artiesten, lees er ons verslag van de Bozar Night of deze review maar eens op na.

Swim Platførm, het project van Roméo Poirier, houdt het bij een thema uit de natuur en zijn oneindige ruimtes. De naar Brussel uitgeweken Fransman is naar eigen zeggen gefascineerd door water in al zijn vormen en dus ook door de diepten en vooral de uitgestrektheid van de oceaan. Die basis in gedachten houdend, kan je je bij ‘SURFACE 1’ inderdaad makkelijk pakweg een duikboot voorstellen die haperend en schokkerig zijn licht schijnt op de geheimen van de diepzeebodem. Al is de neiging om zijn laatste werk met het wereldrecord pingpong te vergelijken ook heel erg groot.

Wat er ook van zij, muzikaal gezien fascineert de man ons met zijn gelaagd minimalisme. Echt braakliggend onderwaterterein ontdekt hij niet, maar het minimale wordt gecombineerd met de kracht om van twee of drie tonen een melodie te maken die zowel doet snakken naar meer als doordrongen is van een oneindige lichtheid en onevenwicht, een gevoel dat toch weer heel erg op drijven lijkt. Of een bruistablet, dat ook.

Swim Platførm Soundcloud