Discovery: Toxe

door Thomas Konings

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Toxe.

Onze ontdekking van vandaag is zeventien jaar oud, heeft zich ondertussen al genesteld in de Zweedse underground, werd geselecteerd voor de Red Bull Music Academy en startte de Facebook-groep Sisters voor vrouwen uit de muziekindustrie. Dat op zich is al een tamelijk indrukwekkende prestatie en dan heb je de muziek van Tove Agelii ofte Toxe nog niet gehoord. Die is elektronisch, experimenteel, exotisch en enigmatisch.

Binnenkort brengt Toxe een nieuwe ep uit bij Staycore en haar sound sluit ook aan bij die van haar labelgenoten. De ritmes voelen erg Zuiders aan, de producties zijn dan weer chaotisch, opgefokt en kil. Vorige week loste Agelii een eerste nummer uit haar ‘Musle memory EP’ in de vorm van ‘Ax’ en dat was niet meteen het mooiste ooit gemaakt: met loodzware en benauwende klanken bracht de song je tamelijk uit evenwicht. Ook het vandaag openbaar gemaakte ‘Determina’ schrikt af (en trekt aan) met duistere geluiden, maar verstopt die onder een minder agressieve clubsound.

Als dit naar meer smaakt, dan heeft de Zweedse nog wat sterk ouder materiaal, kan je haar hondsbrutale mix voor The Astral Plane luisteren of de excellente ‘Summer jams 2k15’-compilatie van Staycore streamen.