Dit zijn de moeilijkste dilemma’s in het blokkenschema van Best Kept Secret

door Yannick Verhasselt

Best Kept Secret weet ons jaar na jaar te bekoren met een geweldige programmatie en dat is dit jaar niet anders. In februari leken de meeste acts al bekend te zijn gemaakt toen het festival uit het niets nog een aantal kleppers aankondigde. Vanaf vandaag kan het puzzelen beginnen want, het festival maakte vanochtend het blokkenschema bekend. Het fantastische programma levert echter naar jaarlijkse gewoonte enkele vervelende overlappingen op. Wij lijsten hieronder de moeilijkste dilemma’s voor je op.

Bon Iver vs JAMBINAI

Bon Iver’s laatste plaat ‘22, a million‘ dateert alweer van 2016, dat weerhielt ons echter niet van om het inhaalconcert te gaan bezoeken in Vorst vorig jaar. Daar bewees Vernon klaar te zijn voor de grote podia op festivals. De melancholische folktronica en de idyllische backdrop van de Beekse Bergen op de ONE zijn een perfecte match. Op datzelfde moment staat het Zuid-Koreaanse JAMBINAI gepland in de FIVE. De postrockband zal er zijn nieuwste plaat ‘Onda’ voorstellen, die op 7 juni verschijnt.

Yves Tumor vs Lucy Dacus

Op Le Guess Who? vorig jaar stond Yves Tumor nog tussen de mensen, wat een intens concert opleverde. Voor zijn opkomende tour voor ‘Safe in the hands of love‘ pakt hij grootser aan door met een liveband op te treden. Dat kan ervoor zorgen dat nummers een extra aspect krijgen omdat ze live worden gebracht maar ook zorgen voor een extra showelement omdat Tumor niet langer solo op het podium staat. Lucy Dacus bracht begin vorig jaar het geweldige ‘Historian‘ uit en releasete daarna samen met Julien Baker en Phoebe Bridgers onze favoriete ep uit onder Boygenius. Dacus heeft daarnaast al beloofd dit jaar een nieuwe ep uit te gaan brengen die ongetwijfeld wel in de setlist zullen kruipen.

Phosphorescent vs Snail Mail

Na de clash tussen Yves Tumor en Lucy Dacus schotelt het festival je weer een overlap voor van jewelste want, nadien staan zowel Phosphorescent als Snail Mail en Midlife geprogrammeerd. Die eerste stelt z’n laatste plaat ‘C’est la vie’ voor dat schippert tussen americana en eigentijds folk. De warme stem Matthew Houck zal vast wonderen doen in het zonnetje op de ONE. Op de THREE kun je je hart ophalen aan de liefelijke nummers van Snail Mail’s ‘Lush‘. De Amerikaanse was met die plaat een van de revelaties van vorig jaar al heeft ze live nog wat last van groeipijnen.

Death Grips vs Efrim Manual Menuck

Death Grips blijft zowel op het podium als ernaast in de studio een onverwoestbare machine. Het trio heeft een patent op intense shows met MC Ride als gids. Moshpits zijn gegarandeerd zelfs op de TWO van Best Kept. Aan de andere kant van het veld stelt Efrim Manuel Menuck zijn laatste soloplaat ‘Pissing stars’ aan ons voor. De gitarist van Godspeed! You Black Emperor zal op een andere manier voor een hoop intensiteit zorgen. Je adem zal er vast en zeker enkele keren verstokken bij de door hem opgewekte spanning en louterende momenten doorheen de set.

Julia Holter vs Lewsberg

Julia Holter bracht vorig jaar met ‘Aviary‘ een van de beste chamberpop-platen uit. Volgens sommigen een tikkeltje te lang, anderen lieten zich dan weer maar al te graag opgaan in de wondere wereld van die laatste worp. Heerlijk wegdromen op de TWO of toch richting Lewsberg? De band is zo stilaan helemaal aan het doorbreken en bracht recent nog een nieuwe single uit getiteld ‘The Smile‘. Als we ons mogen baseren op dat nummer dan kun je je verwachten aan strakke rifs en hypnotiserende melodieën.

Interpol vs Lizzo

Interpol wist met hun laatste worp ‘Marauder‘ weer een mooie plaat toe te voegen aan hun discografie. Op Pukkelpop blies de band op een weergaloze manier hun cult-klassieker ‘Turn on the bright lights’ nieuw leven en stonden afgelopen najaar nog in Vorst voor hun laatste plaat. Benieuwd hoe ‘Marauder’ zich zal vertalen naar een festivalpodium? De Amerikaanse Lizzo is goed bezig om zowat dé revelatie te worden van dit jaar. Vorige week bracht ze met ‘Cuz I love you’ een bijzonder sterk debuut uit met in de tracklisting enkele zeer catchy nummers in verwerkt zoals het funky ‘Juice‘ op het trapgetinte ‘Tempo‘ waar ze samenwerkte met niemand minder dan Missy Eliott.

Best Kept Secret vindt plaats van 31 mei tot en met 2 juni in het Nederlandse Hilvarenbeek. Alle info en tickets vind je op de website van het festival.