DOK Gent – Luc De Vos en andere namen voor 2012 bekendgemaakt

door Bart Somers

Een nieuwe lading DOK in 2012, en DOK gaat hard. De DOKkantine heropent op 4 februari, de buitenzone schakelt deze zomer een versnelling hoger, er is meer DOKtank, meer DOKmarkt, meer Drive-in DOK en het eerste festival komt eraan: het TRASHfestival, binnen de filosofie van de rode draad van DOK in 2012: ‘TRASH’.

DOKKantine

De deur van de kantine zwaait vanaf zaterdag 4 februari opnieuw elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open. Je kan er gratis naar concerten, film, performances, try-outs, exposities, lezingen, het ideeënplatform DOKtank, dj’s en nog veel meer. Op zaterdag 4 februari is er een DOKmarkt. Dat wordt een rommelmarkt, maar dan met alle koopwaar uitgestald vanuit een auto- of reiskoffer. De DOKmarkt gaat door van 14u tot 18u. Die dag openen Ladda en Topo Copy! Hun derde expositie rond druk en print in de kantine: Topo Copy Expo #3: Torso Copy.’s Avonds is er om 21u een solo-optreden van Luc De Vos. Op zondagavond 5 februari brengt het alternatieve muziekplatform Subbacultcha! de elektronische muziekkunstenaars Ital en Cupp Cave vs. Dynooo naar de kantine.

Net als in 2011 zet DOK sterk in op het ideeënplatform DOKtank. Plannen in de maak, grensverleggende initiatieven, brainstormen, ontmoetingen tussen sectoren, uitwisseling van gedachten en eventuele samenwerkingen krijgen op donderdagavond tussen pot en pint een plaats in de DOKkantine.

Opening DOKterras

Het DOKterras (het strand, het terras, de arena en de markt) gaat open op zaterdag 5 mei, met het zonovergoten terras, eetstanden en gratis te gebruiken BBQ-toestellen, de DOKarena als setting voor concerten, theater, film en andere opvoeringen én het DOKstrand, de meest eigenwijze zandbak annex strand van Gent. Eén en al zon en strand, animatie en vertier. Dat weekend gaat er een minivoetbalwedstijd door in de DOKtuin en wordt de winnaar van de DOKkonttest gekozen, de allereerste designwedstrijd van DOK en Ladda.
Het DOKterras is vanaf 5 mei tot 24 juni open op vrijdag, zaterdag en zondag.

Van 30 juni tot 2 september schakelt DOK een versnelling hoger, de agenda zal een hoger gehalte kinderactiviteiten tellen en bij het strand zullen er enkele waterelementen geheel in lijn van de rode draad TRASH te ontdekken zijn. Tijdens de zomermaanden duikt ook de DOKmarkt terug op, tijdens de laatste zondag van juli en elke zondag van augustus en september kan je er vanaf 11u een beproefde mix van rommel, kunst, ambacht en een smaakvolle hap tussendoor ontdekken.
In die periode is het DOKterras van dinsdag tot zondag open. De rest van de maand september kan je op vrijdag, zaterdag en zondag op het DOKterras verpozen.

Een andere succesformule die in 2012 een vervolg krijgt is Drive-in DOK die cirQ in september 2011 organiseerde. Net als vorig jaar gaat de Drive-in elke vrijdagavond van september door, met films in 2D, popcorn en randanimatie met een hoek af op de programmatie.

Trash – rode draad 2012

DOK werkt graag met wat naast de sorteerbak valt, met wat niet mooi geïntegreerd is, de restjes, wat niet te recycleren of te pakken is, de ‘vuiligheid’, de ruis, de rand, trash! In lijn daarvan wordt TRASH de werktitel, de rode draad en de kapstok voor een aantal projecten van DOK in de eerste helft van 2012.

DOKkonttest

In het kader van die rode draad en Maart Design Maand blazen DOK en Ladda leven in een ontwerpwedstrijd voor buitenmeubilair: de DOKkonttest. Frisse ontwerpen van stoelen, (lig)zetels of banken in alle mogelijke vormen, kleuren en maten zijn het doel. Enige voorwaarden zijn dat het meubilair eenvoudig reproduceerbaar is, bij voorkeur op basis van gebruikte of gerecycleerde materialen, en dat het productieproces haalbaar is binnen de grenzen van de sociale economie. Trashy, lowbudget, mobiel en kontvriendelijk. Het winnende ontwerp wordt in meerdere exemplaren gereproduceerd en krijgt een plaatsje op de site van DOK.

In de jury zitten Bernadette De Loose (Design Museum Gent), Hugo Vanneste (Tractor, docent Sint-Lucas), Hans De Pelsmacker (designer), Lieven Van Holle (PAD Meubelatelier) en Bart Smekens (DOK).

Deelnemers kunnen inschrijven door te mailen naar sofie@dokgent.be (vóór 29 februari), de ontwerpen kunnen op 1 en 2 maart ingediend worden in de DOKkantine. Op 10 maart volgt de preselectie gevolgd door feedback van de juryleden, op 6 mei kiest de jury het winnende ontwerp.

Tijdens Maart Design Maand slaan meer dan 20 creatieve organisaties de handen in elkaar en boeken ze hun agenda vol in maart 2012. De bedoeling is om Gent met haar enorme potentieel aan mode, textiel en design sterk en zelfs internationaal via events, routes en expo’s op de kaart te zetten als ‘creative place to be’. MDM wil SHAREN in de breedste zin van het woord. MDM wil het debat over creativiteit, duurzaamheid en exclusiviteit in de spotlights brengen door alle bezoekers een absoluut unieke ervaring aan te bieden. Met als inzet een maximale respons in alle mogelijke creatieve vormen.

TRASHfestival

Binnen de gedachte van die rode draad in 2012 worden diverse mensen en organisaties uitgenodigd om een eigen invulling en interpretatie te ontwikkelen van het thema ‘TRASH’. De resultaten – zo uiteenlopend, ongewoon, niet-alledaags mogelijk – worden gebundeld in het TRASHfestival dat van 1 tot en met 10 juni 2012 doorgaat.

De Sleutel

Dit jaar zal er ook een nieuwe DOKbewoner zijn; de sociale werkplaats De Sleutel zal enkele groenten- en kruidentuintjes op de site van DOK onderhouden. DOK, vzw Trafiek, de sociale kruidenier aan het Rabot en de voedselbedeling van de Brugse Poort kunnen die groenten en kruiden aan een voordeliger tarief kopen.

DOK

DOK is een ontmoetingsplek voor elke Gentenaar, een hangplek voor piepjong, jong, minder jong en ronduit oud. Maar ook een platform voor creatie en een werkplek, een plaats voor socio-culturele organisaties op zoek naar samenwerking en inspirerende kruisbestuivingen.

Agenda DOKkantine

4-5/2 | opening DOKkantine met DOKmarkt (rommelmarkt), Opening Topo Copy! Expo #3: Torso Copy, (Ladda, expo), Luc De Vos solo (concert) en Ital, Cupp Cave vs. Dynooo (Subbacultcha!, concert)

10/2 | Lynch Diner & Café (eten & muziek) | LUST

11/2 | Vespa Challenge – voorstelling route 2012 (rally) | Vespa Challenge

12/2 | Icarus Night: The Catamites (Chris Brokaw, Stephen O’malley) (concert) | Democrazy, Urgent.fm

16/2 | DOKtank: ultracampaign (ideeënplatform)

24/2 | De ministers van de Noordzee (muziek – DJ’s)

8/3 | Volle maan maakt gek #3 (video, installaties, DJ’s) | Ladda

10/3 | DOKkontest: preselectie (ontwerpwedstrijd) | DOK, Ladda, Maart Design Maand

22/3, 29/3, 12/4, 10/5 | DOKtank: Gent is troef (ideeënplatform)

DOK in 2012

5-6/5 | opening DOKterras (strand, arena, terras & markt): voetbalwedstrijd, finale DOKkonttest

1-10/6 | TRASHfestival

Elke zondag van 29/7 t.e.m. 30/9 | DOKmarkt (rommelmarkt)

Elke vrijdag van 7/9 t.e.m. 28/9 | Drive-in DOK | cirQ (film)

DOK wordt beheerd en uitgebaat door vzw DOK, opgericht door de vzw’s cirQ, Democrazy en Ladda. Het project DOK wordt gesubsidieerd en ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Gent en AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent. DOK is een tijdelijke invulling van een zone in de Oude Dokken waar over enkele jaren een nieuwe Gentse woonbuurt zal ontstaan. Meer info over het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken vindt u op www.oudedokken.be.

Maart Design Maand is een organisatie van De Invasie vzw, School Of Arts / KASK & Koninklijk Conservatorium, DesignMarkt, Stof-E-Ring en EMMA.

DOK
Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan
09 224 19 40
www.dokgent.be