Dour 2012 – live uitzending 4 dagen lang op Radio United

door Bart Somers

Onder de noemer Radio United bundelen Urgent.fm (Gent), Radio Scorpio (Leuven), MaxHa (Hasselt), XL Air (Brussel), Quindo (Kortrijk) en Villa Bota (Brugge), onafhankelijke studentenradio’s en medialabs, de krachten om gedurende 4 dagen live uit te zenden vanop Dour Festival. De uitzendingen zullen worden gestreamd via www.radio-united.be en de websites van de partners tussen donderdag 12 en zondag 15 juli, elke dag tussen 14 uur en middernacht.

Van donderdag 12 tot zondag 15 juli vindt de 24e editie plaats van Dour Festival, vorige maand door last.fm nog uitgeroepen tot meest invloedrijke festival. Op 4 dagen tijd passeren meer dan 200 groepen de revue op een van de 7 podia. Dankzij Radio United hoeven thuisblijvers niets te missen van de pret. Een groep enthousiaste jonge radiomakers trekt immers vier dagen lang de wei op om live festivalradio te maken. Vanuit een container leveren ze je goddelijke muziek, diepgravende interviews, foto’s, sfeerverslagen en nog een hoop andere festivalkost.

“Vorig jaar zetten een aantal mensen van XL Air al een live-uitzending op poten, als eindwerkproject van radiomaker Joris Lenaerts”, vertelt Marc Steens van Dour Festival. “We waren bijzonder gecharmeerd van hun inzet en enthousiasme en we geven graag nieuwe initiatieven een kans. Daarom polsten we bij een aantal andere organisaties van het REC Radiocentrum of er belangstelling was om gezamenlijk aan radio-uitzendingen te werken. Zo kreeg Radio United snel vorm. Bij onze zuiderburen bestaat er al een aantal jaren een netwerk als Ferarock, waar onafhankelijke en alternatieve radio’s de krachten bundelen. Misschien evolueert het project Radio United wel in die richting?”

De jonge radiomakers kijken al uit naar de nieuwe festivalervaring en zijn druk bezig met de hele voorbereiding. “Het enthousiasme binnen Radio Scorpio is enorm. Het Dour-team binnen onze zender is al weken druk bezig met contacten leggen met zo veel mogelijk bands en artiesten, om zo veel mogelijk van hen te kunnen interviewen en hopelijk te strikken voor een exclusieve live-sessie”, doet Annelies Moons van Radio Scorpio enthousiast uit de doeken. “De technici van de verschillende zenders hebben zich intussen gebogen over de livestream zodat alles tijdig gelanceerd raakt.”

Voor Dour Festival voelt het project als een logische voortzetting van de pioniersrol. Vorige maand nog riep de bekende website last.fm, referentiestek voor muzikale aanbevelingen, Dour Festival uit tot meest invloedrijke festival om muzikale ontdekkingen te doen. Na een analyse van de invloed van 12 800 artiesten op de website op het publiek en de programmatie van meer dan 1000 festivals wereldwijd, kwam Dour Festival als nummer 1 uit de bus.

De zes zenders nemen de livestream over op hun website. De stream valt ook te beluisteren via www.radio-united.be en op de festivalwebsite www.dourfestival.be.

Partners

XL Air
XL Air is de internetradio van de Universitaire Associatie Brussel. Internetradio gemaakt door en voor studenten, doorheen het schooljaar vanop de campus van de Vrije Universiteit Brussel. XL Air biedt een gevarieerd programmaaanbod en maakt regelmatig radio vanop locatie, in samenwerking met verschillende partners. Te beluisteren en herbeluisteren via www.xlair.be.

Villa Bota
Jeugddienst Brugge en Het Entrepot stampten in 2009-2010 samen met het REC Radiocentrum een gloednieuwe jongerenradio uit de grond. Het paviljoen in het Brugse Astridpark is de thuisbasis van deze radiozender. Villa Bota maakt radio voor en door frisse, jong van ziel zijnde creatievelingen.

Urgent.fm
Zoals het jonge honden past, staat Urgent.fm voor eigenzinnige radio waarin creativiteit en originaliteit centraal staan. Dat karakter plus onze sterke focus op het Gentse vrijetijdsleven en de liefde voor eerlijke muziek maken van Urgent.fm wat het is: een buitenbeentje in het hedendaagse radiolandschap.

MaxHa!
MaxHa! is de jongerenradiozender van Hasselt en Limburg. Elke week maken
de MaxHa! jongeren een live radioprogramma op hit fm Limburg: MaxHa!
Live. MaxHa! is een initiatief van de Stad Hasselt en het REC Radiocentrum en wordt ondersteund door de Provincie Limburg.

Quindo
Quindo is de gloednieuwe jongerenradio in Kortrijk. Straffe muziek, originele informatie uit K-town en aandacht voor lokaal talent vormen het DNA. Van dj’s tot webredacteurs, van presentatoren tot technici, Quindo wordt volledig gerund door vrijwilligers met een passie voor media en muziek.

Quindo vormt de kern van een gelijknamig medialab waar jongeren aan de slag kunnen met allerhande media, naast audio, ook video, fotografie, web, sociale media… De uitvalsbasis van de Quindisten is in de oude Radio 2-studio’s, vlakbij Muziekcentrum Track*, De Kreun en het Conservatorium. Quindo is een initiatief van Howest en Muziekcentrum Track* en is te beluisteren op www.quindo.be

Radio Scorpio
De alternatieve zender, Radio Scorpio, is op 106 FM ‘s lands oudste vrije radio. Ondertussen heeft Radio Scorpio wel een vaste stek gevonden in de gebouwen van het Leuvense kunstencentrum Stuk. Sinds 2009 kan je Scorpio ook tot ver buiten de Leuvense regio ontvangen dankzij haar internetradio.