Dour Festival 2013 – onze tien tips

door Thomas Konings

Van 18 tot en met 21 juli is het weer dag en nacht dansen geblazen op muziek van de nieuwste en meest avontuurlijke muzikale acts tijdens het Dour festival. Omdat het aanbod gigantisch is, vertellen we je graag voor welke talenten het de moeite waard zou zijn een heel modderveld in sneakers te doorkruisen, ook al lijken regenwolken dit jaar vooral te zullen uitblinken door hun afwezigheid. Wie na alle tips hieronder nog behoefte heeft aan extra luistermateriaal, kan zijn of haar muzikale honger stillen met de Indiestyle Dour-Mixcloud.

donderdag

Thee Marvin Gays
Wie op tijd op de festivalweide staat, raden we aan een kijkje te gaan nemen bij de Doornikse garagerock van Thee Marvin Gays. De gelijkenissen met Black Lips zijn treffend, maar dat mag zeker de pret niet bederven. Spring in een moshpit, besurf the crowd; Thee Marvin Gays zorgen mogelijk voor het eerste rammelrockfeestje van deze Dour.
Luister naar ‘Gotta Go’
La Petite Maison Dans La Prairie, 13u20 – 14u00

Jungle By Night
Niet alleen voor het podium kan je grote groepen Nederlanders tegenkomen, ook op het podium staat er eentje. Jungle By Night is een negenkoppige Amsterdamse band die als geen ander weet hoe een publiek in beweging te krijgen. Dat doen ze met hun aanstekelijke mix van ethio-jazz, afrobeat en funk. In ideale omstandigheden vergezeld van een stralende zon en de nodige alcoholische drank.
Luister naar ‘Ethiopino’
Dance Hall, 14u40 – 15u25

vrijdag

Cashmere Cat
Als je na vrijdag geen stijve spieren hebt, wilt dat zeggen dat je ofwel een goeie atleet bent, ofwel ongevoelig bent voor de reeks fijne elektronische artiesten die op het programma staan. Zo is het uitkijken naar de Noorse producer Cashmere Cat die op Best Kept Secret een extatisch onthaalde dj-set speelde. Op Dour zal hij eveneens proberen te overtuigen met zijn mix van lichte trap, zoetgevooisde r&b, hip-hop en hedendaagse elektronica.
Luister naar ‘Mirror Maru’
Boombox, 21u15 – 22u30

Cyril Hahn
Deze in-Canada-wonende Zwitser wist vorig jaar onze aandacht te grijpen met een aantal fantastische remixen. Als geen ander kan hij pophits omtoveren tot zonovergoten, laickback vakantieanthems, die zich op de dunne grens tussen dromen en dansen bevinden. Sinds kort heeft Cyril een eigen nummer, ‘Perfect Form’, uit op PMR (het label van onder andere Jessie Ware en Disclosure) en ook dat geeft ons het ultieme zomergevoel.
Luister naar zijn remix van Destiny’s Childs ‘Say My Name’.
Boombox, 23u45 – 01u00

Cupp Cave
Voor diegenen die wat langer door willen gaan, zal de Luikse producer Cupp Cave van 4 tot 5 een duistere, elektronische set spelen. Zijn muziek gaat van hyperactieve beats tot sonische soundscapes en brengt al wie nog niet een roes is ongetwijfeld in hogere sferen. De man achter dit project, François Boulanger, zou je ook kunnen kennen van zijn andere alter ego Ssaliva.
Luister naar ‘White Out’
La Petite Maison Dans La Prairie, 04u00 – 05u00

zaterdag

Sinkane
Ahmed Callab vluchtte in de jaren ’90 met zijn ouders uit Soedan naar Amerika. Daar bouwde hij een mooie carrière in de muziekwereld op; hij toerde met Of Montreal, speelde verschillende instrumenten bij Yeasayer en drumde bij Caribou. Onder de naam Sinkane maakt Callab songs die muzikaal gezien terugkeren naar zijn Afrikaanse roots. Aan die afropop voegt hij een laagje psychedelica toe, wat zorgt voor een uniek geluid.
Luister naar ‘Warm Spell’
La Petite Maison Dans La Prairie, 14u40 – 15u25

Petite Noir
Petite Noir is het alter ego van Yannick Iluga, een Zuid-Afrikaan die in Brussel geboren werd. Zijn muziek omschrijft hij zelf als noir wave, een betere beschrijving kunnen wij niet bedenken. Hoe klinkt dat dan? Wel, Iluga’s expressieve stem doet ons denken aan Majical Cloudz, de onderkoelde sfeer lijkt recht uit een Joy Division-nummer te komen en het contrasterende vrolijke element heeft dan meer weg van Foals. Bovendien geeft Petite Noir daar een Afrikaanse toets aan. Muziek om van te smullen.
Luister naar ‘Till We Ghosts’
La Petite Maison Dans La Prairie, 18u00 – 19u00

Flume
Deze jongeman heeft in thuisland Australië al de nodige erkenning gekregen en verdient in België en Nederland ook dringend een fanclub. Zoals dat tegenwoordig gaat met bedroomproducers, kan je ook op Flume geen label plakken. De Australische knul staat geprogrammeerd tussen Flying Lotus en Gilles Peterson, als daar geen legendarische avond van komt, weten we het ook niet.
Luister naar ‘Holdin On’
Boombox, 01u30 – 02u30

zondag

Holograms
Zondag rustdag? Het zal voor een andere keer zijn, want de laatste dag van Dour belooft er eentje van brullende gitaren te worden. Zo ook bij Holograms, een post-punk groep waarvan de muziek koeler is dan het weer in thuisland Zweden. Scandinavië heeft op muzikaal vlak meer te bieden dan ijsprinsesjes en vikingmetal. Het viertal is overigensgetekend bij het gerenommeerde label Captured Tracks en brengt later dit jaar een nieuwe plaat uit.
Luister naar ‘Fever’
La Petite Maison Dans La Prairie, 17u30 – 18u30

Thee Oh Sees
Aan een ongezien tempo nemen John Dwyer en de zijnen nieuwe albums op. Meerdere releases per jaar? Geen uitzondering. Bovendien lijkt het punkrock-gezelschap ook voortdurend op tournee. Oefening baart nog steeds kunst en dus weten de Amerikanen perfect hoe ze een goede show moeten neerzetten. We zagen de band nog nooit aan het werk, maar lazen wel commentaren die van ‘uitzinnig’ tot ‘legendarisch’ gingen. Tot op de eerste rij.
Luister naar ‘The Dream’
La Petite Maison Dans La Prairie, 21u15 – 22u30

Voor meer info en tickets moet je hier zijn.