Dour Festival 2014 – tien aanraders

door Thomas Konings

Ook dit jaar zijn wij weer te vinden op de – hopelijk stralend groene – festivalweide van het Dour Festival. Het blijft immers de beste plek om de meest boeiende elektronica-acts van het moment aan het werk te zien en verder kan je er bands en artiesten ontdekken alvorens ze een paar maanden of jaren na het gebeuren hun grote doorbraak beleven. Mac Miller, Paul Kalkbrenner, NAS, The Hives, Cypress Hill, Phoenix en The Kaiser Chiefs headlinen deze editie, minstens zo interessant zijn de kleinere namen op de affiche. Wij raden bij deze tien minder bekende acts aan die zeker de moeite zijn om eens te checken.

Cheveu

donderdag, Dance Hall, 14.40u-15.25u

Op donderdag heeft de organisatie echt voor een killer line-up gezorgd; met muzikanten als SOHN en Future Islands wisten ze de hypes van het voorjaar binnen te halen. Toch kan je ook het één en ander leren kennen, bijvoorbeeld de Franse indierock van Cheveu. Die is vaak knotsgek en doodserieus tegelijk, schommelt qua tempo tussen ultra traag en rammelrockritmes en probeert ten slotte ook de grenzen van het mogelijke op te zoeken. Arty is het wel, maar ten eerste mag dat en ten tweede wordt die hier pretentieloos gebracht.

Sinjin Hawke

donderdag, Jupiler Boombox, 23.00u-00.30u

Liefhebbers van trap zitten de eerste dag goed in de Jupiler Boombox. Alvorens Mr. Carmack, Flosstradamus en vooral Baauer hun instrumentale hiphopbeats door de zaal zullen knallen, mag de Spanjaard Sinjin Hawke zijn aantrede maken op het podium. Wie wil dansen zit daar sowieso beter dan op de main stage bij Bonobo en krijgt bovendien nog eens de meest subtiele variant van trap te horen.

Slow Magic

vrijdag, Dance Hall, 14.40u-15.25u

Zoals de meeste bedroomproducers is Slow Magic groot geworden buiten het dan toch niet zo alziende oog van muziekbladen en hippe blogs. De artiest brengt de hedendaagse vertaling van chillwave, met hier en daar euforische klanken. Verder trommelt de gemaskerde man er live lustig op los, wat eigenlijk meteen een bijzondere dynamiek aan zijn optredens geeft. Het nieuwe ‘Girls’ mag je gerust als een fantastisch zomeranthem beschouwen.

Gorgon City

vrijdag, La Petite Maison Dans La Prairie, 23.30u-00.45u

Op de tweede dag mag Gorgon City het geweldige nachtprogramma van La Petite Maison openen. Met hun poppy UK-house-hits kunnen de twee jongens ongetwijfeld het publiek in de juiste sfeer brengen, alvorens de echt grote namen Hudson Mohawke en Totally Enormous Extinct Dinosaurs hun doortocht maken. Liedjes als ‘Here for you’ laten de slimste radiopop horen en liggen in de lijn van Disclosures nu al bijzonder invloedrijke debuutalbum.

ULYSSE

zaterdag, Dance Hall, 13.30u1-14.10u

Dat brengt ons bij de enige Belgische band in dit lijstje: ULYSSE. Deze Brusselse knullen krijgen op zaterdag, dé ontdekkingsdag, de eer om de Dance Hall te openen. En of we hopen dat er op de derde dag nog een groot aantal mensen de kracht vinden om zo vroeg op het terrein te geraken. De groep brengt immers uiterst plezierige indierock die beter werkt dan elk pepmiddel. Verschiet niet als deze groep dit jaar de doorbraak beleeft die BRNS een tijdje terug mocht meemaken.

Mount Kimbie

Donderdag 17 juli op Dour, eerder dit jaar in de Botanique voor de lens van onze fotografe Tina Herbots: Mount Kimbie

TRAAMS

zaterdag, La Petite Maison Dans La Prairie, 14.20u-15.10u

Meer boeiende gitaarmuziek wordt je diezelfde middag gebracht door het onbegrijpelijk onbekende TRAAMS. Luister maar eens naar het onderstaande ‘Flowers’; dat is nu toch echt indierock met internationale allure en een refrein dat je onmiddellijk nog een keer wil horen?  Alsof de groep zelf ook doorheeft dat ze nu moet werken voor haar doorbraak, verschijnt er volgende week een jaar na hun debuutalbum al een nieuwe ep. Die stellen ze dus voor op Dour, mis het niet.

East India Youth

zaterdag, La Petite Miason Dans La Prairie, 17.00u-17.50u

Eén van de fijnere debuutplaten van het jaar kwam van de Britse experimentele artiest East India Youth. Nadat muziekwebsite The Quietus speciaal een label opricht om zijn eerste materiaal uit te brengen, verscheen zijn eersteling in januari. Daarop wisselde hij verrassend poppy liedjes als het onderstaande ‘Dripping down’ af met moeilijkere stukken muziek die pas na enkele luisterbeurten hun geheimen prijsgaven.

Cid Rim

zaterdag, Jupiler Boombox, 23.45u-00.30u

Best straf: zaterdag spelen twee Oostenrijkers op Lefto’s feestje in de Jupiler Boombox. De ene is Dorian Concept, de andere heet Cid Rim. Die laatste is getekend bij LuckyMe Records en dat feit alleen al zou niet-Fuck Buttons-fans moeten overtuigen om een kijkje te gaan nemen naar de producer zijn liveset. Muzikaal gezien valt het allemaal erg moeilijk te definiëren, het label “IDM” beschrijft waarschijnlijk nog het best waar toeschouwers op de derde dag aan toe zijn.

Cairo Liberation Front

zondag, Dance Hall, 13.20u-14.00u

Muziek die dan weer minder op de hersenen inwerkt, maar des te meer beweging van je benen stimuleert, komt van het Nederlandse, aan Incubate-gelieerde collectief Cairo Liberation Front. De jongens brengen geen eigen muziek, maar willen je doen kennismaken met de Noord-Afrikaanse electro cha3bi-muziek die het beste van hiphop, eurohouse en arabische ritmes combineert. Luister hieronder, geraak verknocht en daag in de Dance Hall op voor een stomend feestje vroeg op je laatste Dour-dag.

Daniel Avery

Tot slot één van de artiesten waar wij het meest naar uitkijken: producer en idool Daniel Avery. Vorig jaar bracht de Brit met ‘Drone logic’ zijn debuutalbum uit en daarop schotelde de Fabric-resident simpelweg geweldige techno voor die zowel thuis als op de dansvloer zijn sporen naliet. De producer zijn muziek hypnotiseert, beklijft en zou bovenal de soundtrack van je hele leven mogen zijn.

Voor tickets, meer info en het volledige programma verwijzen we je door naar dourfestival.be. Liefhebbers van avontuurlijke muziek mogen dit niet missen.