Eurosonic 2014 – onze tien tips

door Bart Somers

Begin januari is Groningen elk jaar opnieuw de verzamelplaats van een pak artiesten die hopen om in de komende lente of zomer de grote doorbraak te forceren. Elk Europees land vaardigt dan zijn grootste beloften af naar Eurosonic Noorderslag. Twaalf maanden geleden stonden onder meer CHVRCHES, Bastille, Temples, Palma Violets en Kodaline op de affiche, allemaal bands die toen nog nobele onbekenden waren, en het ondertussen helemaal gemaakt hebben. Van 15 tot en met 18 januari 2014 doen meer dan 290 acts een gooi naar de roem, wij tippen er 10. De locaties en tijdstippen van de optredens zijn onder voorbehoud van wijzigingen, raadpleeg steeds de website van Eurosonic voor eventuele updates.

1. Rhodes – Donderdag, Forum Images, 20:30-21:10 – luisteren
Als we zijn bio mogen geloven, heeft deze 24-jarige singer-songwriter uit Hertfordshire pas in januari 2013 voor het eerst een gitaar ter hand genomen. In oktober kwam zijn eerste ep al uit, en deze lijkt het startschot te zijn van een blitzcarrière. De ingetogen gitaarliedjes moeten het nochtans niet hebben van een hoge drang naar commercialiteit. Wel vallen ze op door adembenemende hoge zang en trage “duystere” melodieën.

2. Sumie – Donderdag, Grand Theatre, Up, 20:45-21:30 – luisteren
Wie goed heeft opgelet, merkt dat onze tweede en onze eerste tip ongeveer op hetzelfde moment spelen, een kop-of-munt dringt zich dus al op. De Zweedse Sumie komt uit een muzikale familie, haar zus is namelijk de zangeres van Little Dragon. Sumie zelf begon pas muziek op te nemen nadat ze moeder werd, en terwijl haar kinderen sliepen. Ze brengt dan ook erg ingetogen maar ook erg pakkende akoestische folksongs.

3. Blaenavon – Vrijdag, De Spieghel, Main, 23:45-00:30 – luisteren
Wie als trio met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar al op Eurosonic mag staan, moet wel wat in zijn mars hebben, zeker als je uit Engeland komt, waar de concurrentie bikkelhard is. Deze knapen houden ervan om aanstekelijkheid te koppelen aan tegendraadse elementen, wat ons doet vermoeden dat The Maccabees zicht tot hun idolen en voorbeelden mogen rekenen. Zowel qua zang als qua instrumentatie doen deze jonkies ons aan hun bekendere landgenoten denken.

4. Ásgeir – Donderdag, Stadsschouwburg, 00:20-01:00 – luisteren
Vorig jaar gooide Ásgeir het in IJsland best verkopende debuutalbum aller tijden op de markt, een topprestatie in een land met zoveel muzikaal talent. De muziek van deze jongeman is ingetogen en toch vaak heupwiegend, en zijn stembereik haalt schier ongekende hoogten. Ook in België en Nederland staat deze 21-jarige al enkele maanden te boek als een groot talent. Op Eurosonic speelt hij zich ongetwijfeld in de kijker bij het gros van de Europese decision makers.

5. Sam Smith – Woensdag, Grand Theatre, Main, 21:30-22:15 en Donderdag, Forum Images, 00:15-01:00 – luisteren
Een van de bekendste artiesten uit dit lijstje is ongetwijfeld Sam Smith, die net nog door de BBC werd uitgeroepen tot Sound of 2014. Dit betekent dat de Britse openbare omroep van deze knaap verwacht dat hij op erg korte tijd de absolute top zal bereiken. Smith werd al door onder meer Naughty Boy en Disclosure ingehuurd om songs in te zingen, zijn solowerk barst van de soul, is veelal rustig, sober en ravissant.

6. Lower – Donderdag, De Spieghel, Main, 01:15-02:00 – luisteren
Een groep die nooit zal doorbreken naar een mainstreampubliek is Lower. Deze Denen komen uit het land van Iceage en kunnen gemakkelijk met die landgenoten onder dezelfde noemer geplakt worden. We horen luidruchtige en stevig rammelende postpunk en songs die veelal afklokken rond de tweeminutengrens. Wie houdt van herrieschoppers als Holograms, FIDLAR of het eerder genoemde Iceage is bij Lower aan het juiste adres.

7. Nadine Shah – Vrijdag, Forum Images, 00:15-01:00 – luisteren
Wie de muziekscene in 2013 op de voet volgde, heeft waarschijnlijk al van Nadine Shah gehoord. Het debuutalbum van deze jongedame werd door een hele hoop mensen op gejuich onthaald en ze trad vaak op, onder meer zes keer in het voorprogramma van Depeche Mode. De Britse, die een Noorse moeder en een Pakistaanse vader heeft, speelt trage door gitaar gedreven rock die niet vies is van een stapje in de modder, te vergelijken met PJ Harvey of Anna Calvi.

8. The Limiñanas – Vrijdag, Magic Mirror, Moulin Rouge, 21:15-22:00 – luisteren
Een van de manieren om onze bewondering te wekken is een geluid brengen waar je geen echt passende stempel op kunt kleven, maar waarbij termen als lo-fi, shoegaze, garage, psychedelisch en reverb de lading wel dekken. En dan mag dat zelfs in het Frans zijn. The Limiñanas komen uit Perpignan, hun muziek ademt zowel zon en surf uit als een obscuur gevaar dat achter elk hoekje kan schuilen.

9. Circa Waves – Donderdag, Vera, 22:15-23:00 – luisteren
Wie houdt van onversneden indierock die de snelste manier zoekt om je hoofd en al je ledematen te doen rammelen moet bij Circa Waves zijn. De groep kwam pas in mei tot stand, heeft nog maar 1 single uit, maar ‘Get Away’ is wel een indierocksong van grote klasse, zoals alleen acts als Babyshambles of Two Door Cinema Club die maken. De manager van die laatste groep nam trouwens ook Circa Waves onder zijn hoede, dat zegt misschien al genoeg.

10. Hozier – Woensdag, Grand Theatre, Main, 23:00-23:45 en Donderdag, Der Aa-kerk, 22:00-22:45 – luisteren
We houden van fijne uitgangspunten, zoals “hoe moet blues klinken in de 21ste eeuw?”. Hozier zocht een antwoord op deze vraag en nam het resultaat op, wat de Ier in eigen land geen windeieren legde. Zijn erg soulvolle single ‘Take me to Church’ haalde er de eerste plaats in de iTunes charts en de tweede in de gewone hitlijst. Het clipje werd op YouTube al bijna anderhalf miljoen keer bekeken. Dat wordt dringen om binnen te kunnen daar in Groningen.

Neem zeker de moeite om eens door het programma van Eurosonic te grasduinen. Met namen als Amber Run, Drenge, The Strypes, George Ezra, Elliphant, Embers en meer dan 250 anderen is er voor ieder wat wils. Ook de Belgische delegatie is met Bed Rugs, Bent Van Looy, Coely, Compact Disk Dummies, Dans Dans, Float Fall, Flying Horseman, Geppetto and the Whales, Ian Clement, Madensuyu, Melanie De Biasio, Scarlett O’Hanna, The Black Heart Rebellion en Vismets om van te smullen. Check de website van Eurosonic voor de volledige line-up en timetables.