Float Fall tekent wereldwijde overeenkomst met het Amerikaanse Sony Music

door Bart Somers

Je hebt bands die je vanaf seconde één sprakeloos achterlaten. Float Fall is er zo eentje.

Twee jaar geleden leerden we hen kennen dankzij Humo’s Rock Rally, en in onze preview op de preselectie schreven we: “Het is niet iedereen gegeven om langer dan 2 minuten te boeien met soundscapes en consoorten. Float Fall is een duo uit Leuven dat de valkuilen van het genre omzeilt met sobere, geïnspireerde ritjes langs een feeëriek gedecoreerd pad. Verveling is een woord dat niet bestaat in hun wereld”. Enkele weken later, daags na hun optreden in de voorronde, hadden we deze mooie woorden veil: “Het heeft heel wat voeten in de aarde voor het meisje en de jongen van Float Fall aan hun set kunnen beginnen. Openen doen ze met rustige shoegaze à la Beach House die ingetogen over het publiek rolt als eb en vloed op een windstille dag. Als vanaf song twee de zenuwen verdwijnen, zie je het duo groeien en brengen ze knappe liedjes met fijne samenzang, erg ingetogen allemaal maar zo mooi dat we regelmatig aan The xx moeten denken. Iets te statisch misschien, wat in een eigen show perfect op te lossen valt door heel het podium het ganse optreden in een rookgordijn te hullen”.

Het verwondert ons dan ook in de verste verte niet dat we vandaag vernamen dat de groep een deal op zak heeft met Sony Music in de Verenigde Staten. Het contract heeft betrekking op een debuutalbum dat in het najaar wereldwijd verschijnt. De eerste stap is de Amerikaanse release van ‘Someday’, het nummer dat alles in beweging bracht voor Float Fall. Het is een primeur dat een Belgische band op dat niveau vanuit het buitenland wordt gelanceerd. In de Benelux blijft het duo weliswaar onder contract bij PIAS, waar ze eerder al tekenden voor de lokale markt.

Float Fall neemt de volgende maanden de tijd om te schrijven en een overkoepelend concept uit te werken. “Het is de eerste keer dat we daar zo lang voor kunnen uittrekken.” Volgende week speelt de band op SXSW (South By Southwest) in Austin, Texas. Dat is met 2.500 acts het grootste muziekevenement ter wereld.

Website Float Fall