FrappantPOP 2013 – preview finale in TRIX op 30.11

door Thomas Konings

Zaterdag vindt in TRIX de finale plaats van het tweejaarlijkse muziekconcours FrappantPOP. Acht acts strijden dan om de titel van beste band uit de provincie Antwerpen. Wij brengen verslag uit en overlopen nu al welke groepen volgens ons kandidaat zijn voor de overwinning. Meer info en tickets vind je hier.

1. Melting Time – luisteren

Liers viertal dat de tweede voorronde in de Mechelse Club Kamikaze met glans won. De donkere post-punk van de groep, die al op een van onze Suck it and See-feestjes in de Bonnefooi speelde, is behoorlijk joyless, maar overtuigt net door een kille, scherpe en vooral intense sound. Het zijn medaillekandidaten, als je het ons vraagt.

2. Reddingluisteren

Stevige bluesrock uit Rijkevorsel die gekruid wordt door de opvallend forse stem van zangeres Hanne en ons doet denken aan Wolfmother. Hun liedjes zijn hard, maar missen wel subtiliteit en komen daardoor schreeuwerig en overdadig over.

3. Double Veteransluisteren

Trio dat bestaat uit twee ex-leden van The Crackups, aangevuld met Lee Swinnen, eveneens frontman van Tubelight. Ze brengen eigenzinnige psychedelische garagerock op speelse wijze en van een behoorlijk niveau.

4.The Portraitluisteren

Stadionrock die voorlopig enkel nog maar in kleine jeugdhuizen te horen is, maar weldra misschien wel een plekje in de playlist van StuBru krijgt. Wij hebben, om eerlijk te zijn, onze buik vol van dit soort groots gebrachte The Killers-achtige kitsch.

5. Interesting Television Programs luisteren

Band met een interesting vi.be profile waarop we twee uitermate spannende songs horen die intrigeren dankzij bizarre vocals en experimenteel kabaal dat contrasteert met een strakke groove. Gedurfde noise-wave voor wie niet van mooie muziek houdt.

6. Lunar Rays luisteren

Dan zijn de jongens en het meisje van Lunar Rays heel wat braver. Ze brengen sprookjesachtige folkmuziek met zelfs enkele post-rockinvloeden, bijvoorbeeld in het prijsnummer ‘Clouds’. Begin deze maand releasede het vijftal zijn debuut-ep, een mooi plaatje dat iets te veel kabbelt.

7. YAWNSluisteren

Dit Grobbendonks gezelschap werd eerder dit jaar mede door ons gekozen om het TrixTraxFest/5 Jaar Indiestyle te openen. De groep staat intussen ook in de finale van De Nieuwe Lichting. Dankzij hun opwindende, psychedelische sixtiesrock zijn ze ook topfavoriet op FrappantPOP.

8. Wulf of Collisionluisteren

Groep uit Hoogstraten die ontembare hardrock speelt en uitpakt met gespierde gitaarsolo’s. Voor de liefhebbers van classic rock die graag luchtgitarend door het leven gaan.