Glimps 2013 – onze tien tips

door Bart Somers

Vrijdag en zaterdag programmeert Glimps een hoop talent uit België en andere Europese landen. Zie je door het bos van al dan niet aanstormende talenten even de bomen niet? Dan geven wij je graag tien tips, waarbij we het niet hebben over bands als Mintzkov of Compact Disk Dummies, we vermoeden dat de grote meerderheid van onze lezers hen sowieso al voldoende kent. De opgegeven timings zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Tickets, de volledige line-up met ongeveer 60 acts en alle praktische info vind je op www.glimpsgent.be.

1. Rangleklods – Charlatan • Vrijdag 00:10 – luisteren

Met dansbare en poppy elektronische deuntjes wist deze in Kopenhagen wonende artiest de afgelopen maanden meer en meer naam te maken in zijn thuisstad, in Berlijn, en hoe langer hoe meer ook daarbuiten.
Voor fans van: Depeche Mode, Moby, M83, Hot Chip

2. Revere – Charlatan • Zaterdag 20:50 – luisteren

Deze groep komt uit Londen en maakt folky popsongs die zich niet in één zin laten beschrijven. We hopen in ieder geval dat hun songtitel ‘We Won’t Be here Tomorrow’ niet van toepasing zal zijn op de band zelf.
Voor fans van: Devendra Banhart, Beirut, Of Monsters And Men, Noah and the Whale

3. Claire – Vooruit • Zaterdag 23:30 – luisteren

Dit gezelschap uit München is een van de grotere namen op de affiche van Glimps, al doen ze het voorlopig nog vooral in eigen land heel goed. Het zou ons niet verbazen als hun vaak lome synthpop aanstaande zomer op zowat alle Europese festivalpodia te bewonderen is.
Voor fans van: Florence + the Machine, Lana Del Rey, Imagine Dragons, Metric

4. Coely – Vooruit • Vrijdag 22:50 – luisteren

Het gebeurt niet vaak dat we het over hip-hop hebben op Indiestyle, maar in een lijstje met aanraders voor Glimps mag Coely simpelweg niet ontbreken. Dit is puur goud waar België trots op mag zijn.
Voor fans van: M.I.A., Gorillaz, Missy Elliott, Outkast
Update: we hebben vernomen dat Coely verstek moet laten gaan wegens ziekte.

5. Say Yes Dog – Video • Zaterdag 21:50  – luisteren

Luxemburg en goede muziek worden niet vaak in eenzelfde zin vernoemd. De hyperaanstekelijke elektronische pop van Say Yes Dog bewijst dat het wel kan. Heeft er iemand een middel om deze deuntjes uit ons hoofd te krijgen?
Voor fans van: Hot Chip, Breton, Cut Copy, Metronomy

6. Sun Glitters – Charlatan • Vrijdag 21:00 – luisteren

Dacht jij bij het lezen van onze vijfde tip spontaan “hé, Luxemburg heeft toch een internationale chillwave-topper als Sun Glitters”? Wel dan heb je gelijk, en die groep speelt ook op Glimps, dat treft.
Voor fans van:  Stumbleine, Slow Magic, Balam Acab, MMOTHS

7. traumahelikopter – Vooruit • Zaterdag 21:10 – luisteren

Hey Indiestyle, al jullie tips zijn electropop, synthpop, chillwave, mag het niet een keer stevig rammelen dan? Euh jawel, maar alleen als het zo strak en aanstekelijk gebeurt als bij traumahelikopter, deal?
Voor fans van: Bass Drum of Death, Cloud Nothings, Thee Oh Sees, Japandroids

8. V V Brown – Handelsbeurs • Zaterdag 22:40 – luisteren

Misschien is V V Brown wel de grootste naam op de affiche van deze Glimps. We zetten haar toch graag bij de tips omdat de zangeres dit jaar voor een merkwaardige stijlbreuk opteerde, meer de elektronische tour op ging, en resoluut koos voor een indie-aanpak.
Voor fans van: Florence + the Machine, Metric, MS MR, MØ

9. Yuko – Conservatorium • Zaterdag 22:10 – luisteren

Wat je van Yuko kan verwachten, weet je nooit, en al zeker nu niet, omdat we vermoeden dat de groep zal focussen op nieuw werk. Wat we van hen kennen zit tussen experimentele folk, post-rock en een heleboel andere genres in.
Voor fans van: Oscar & The Wolf, Marble Sounds, Isbells, Absynthe Minded

10. Bosco Delrey – Charlatan • Vrijdag 20:10 – luisteren

Na Revere en V V Brown is dit de derde Britse act op ons lijstje. Bosco Delrey maakt onweerstaanbare garagepop die kort en krachtig zoekt naar de beste combinatie tussen gitaar en melodie.
Voor fans van: The Strokes, The Von Bondies, Cage The Elephant, Beach Fossils