Glimps – festival Gent maakt Belgische namen bekend

door Bart Somers

Vorige week nog maakte Glimps (info & tickets) een eerste selectie bands uit Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Italië, Nederland, Slovakije, Tsjechië, Polen, Oostenrijk, Macedonië en de Faeröer bekend. Nauwelijks een week later worden ook de Belgische namen op het publiek losgelaten.

School is Cool, The Bony King of Nowhere, Nive Nielsen and The Deer Children, Sarah Ferri, Sleepingdog, Steak Number Eight, Rape Blossoms, Liesa Van der Aa, Wallace Vanborn, Sunday Bell Ringers, BRNS, The Experimental Tropical Blues Band en Great Mountain Fire zijn de gelukkigen. De line-up oogt daarmee stilaan indrukwekkend en geurt naar avontuur en ontdekking. En er volgt zeer binnenkort nog meer! Reden te meer voor elke rechtgeaarde muziekliefhebber om op 16 en 17 december naar Gent af te zakken, of in afwachting alvast www.glimpsgent.be te bezoeken.

Koen Gisen en Wouter Degraeve (Muziekcentrum Vlaanderen) screenden de ingeschreven Vlaamse bands op hun internationaal potentieel en legden een selectie voor aan de buitenlandse curatoren die dan tot een definitieve keuze kwamen. Julien Broquet (Le Vif) en Alex Stevens (Dourfestival) zorgden voor een shortlist met talentvolle Waalse en Brusselse bands waaruit Gisen een definitieve selectie maakte.

Weekendtickets en dagtickets in verkoop

Weekendtickets kosten 17 euro en zijn te koop via www.glimpsgent.be. Vanaf 16 december kosten weekendtickets 20 euro. Dagtickets zijn vanaf vandaag in verkoop en kosten 10 euro.

Showcasefestival met internationale allures op diverse locaties in Gent

Glimps is een internationaal showcasefestival dat professionelen uit de muzieksector in Vlaanderen en heel Europa samenbrengt om kennis te maken met pop- en rocktalent uit het Europese vasteland. De focus ligt dus expliciet op groepen uit continentaal en nieuw Europa, meerbepaald uit regio’s die in het Belgische en Europese muzieklandschap nauwelijks of niet aan bod komen. De meer dan 60 concerten die op 16 en 17 december in dit kader worden georganiseerd, zullen bijgevolg druk gefrequenteerd worden door boekers, managers, platenbazen, programmatoren, enz. maar zijn bovendien ook toegankelijk voor het grote publiek.

De winterperiode is uiteraard niet geschikt voor outdoor-concerten en daarom vinden alle concerten plaats op indoor-locaties in de Gentse binnenstad. Dat kunnen zowel traditionele Gentse concertlocaties zijn als plaatsen waar nog nooit een pop- of rockconcert heeft plaatsgevonden. De uiteindelijke locatielijst bestaat uit Charlatan, Video, De Fabriek, De Centrale, Trefpunt, De Weynaert, Bar Des Amis en Barville.

De organisatie

Het festival wordt georganiseerd door Glimps vzw; een nieuwe structuur opgericht door drie sterkhouders uit het Gentse pop-en rockleven:

Democrazy: de Gentse muziekclub die oa. concerten organiseert in Vooruit, De Centrale, Handelsbeurs en actief meewerkt aan Boomtown, De Beloften en DOK.

Keremos: het Gentse muziekmanagementkantoor achter artiesten als Absynthe Minded, School is Cool, Steak Number Eight …

Rockoco: het Gentse muziekmanagementkantoor achter artiesten als The Van Jets, The Bony King of Nowhere, Mintzkov, Tom Pintens … Medewerkers van Rockoco zijn ook de iniatiefnemers van het muziekcafé Café Video op de Oude Beestenmarkt, Boomtown en werken actief mee aan Feest in het Park in Oudenaarde.

Glimps wordt ondersteund door Muziekcentrum Vlaanderen, Wallonie-Bruxelles Musiques, Vooruit, Handelsbeurs Concertzaal en Toursupport. Het festival wordt gesubsidieerd door de Stad Gent en Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege.
De Stad Gent heeft iets met muziek. Niet voor niets werd Gent erkend als Unesco Creative City of Music. Deze titel kreeg Gent dankzij de de aanwezigheid van een pak creatieve en muzikale Gentenaren. Met Glimps zal Gent haar muzikale reputatie zeker nog verstevigen.

Voorlopige line-up

The Bony King of Nowhere (BE)
Nive Nielsen and The Deer Children (GL/BE)
Sarah Ferri (BE)
Wallace Vanborn (BE)
Sunday Bell Ringers (BE – Brussel)
The Experimental Tropical Blues Band (BE – Wallonië)
Concrete Knives (FR)
Blaudzun (NL)
Moss (NL)
Dynamo Team (SK)
Gwerkova (SK)
Diego (SK)
School Is Cool (BE)
Sleepingdog (BE)
Steak Number Eight (BE)
Rape Blossoms (BE)
Liesa Van der Aa (BE)
BRNS (BE – Wallonië)
Great Mountain Fire (BE – Brussel)
Applause (BE – Brussel)
Touchy Mob (DE)
I am Oak (NL)
Blisko Pola (PL)
Clara Luzia (AT)
Gudrid Hansdottir (FO)
Longital (SK)
Ginga (AT)
M185 (AT)
From Sarah (DK)
Lilies On Mars (IT)