Gloednieuw DIY-label Pig Parade lost als eerste release een verse single van The Grassroots Movement

door Gilles Dierickx

There’s a new kid on the block in het independent label-wereldje: maak kennis met Pig Parade Records! Het DIY-platform werd zopas opgericht eigenzinnige muzikanten met een gedeelde visie: “wat we zelf doen, doen we beter; wat we samen doen, doen we best.” Als eerste publieke wapenfeit trakteerden ze vorige week alle geconfineerde thuisblijvers op een live-sessie van The Leslies, vandaag lossen ze een eerste échte single met ‘Eén kans per meisje’ van hiphopcollectief The Grassroots Movement. Het is zo’n twee jaar geleden dat er van de bonte bende nog nieuw materiaal verscheen, maar na een residentie in The Greenhouse Studio blijft het héél waarschijnlijk niet bij deze ene worp. Bekijk de video hieronder; we laten verder nog enkele figuren rond Pig Parade kort uitleggen wat hen dreef.

“Het is eigenlijk allemaal begonnen met een klacht voor geluidsoverlast, zo’n twee jaar geleden”, aldus Wouter Van den Bossche (ex-Freaky Age, DIX, Gairy Humball), een van de initiatiefnemers. De bands repeteerden toen al zo’n 15 jaar in een garage omgebouwd tot repetitieruimte, die ze op hun beurt ‘geërfd’ hadden van een vorige generatie muzikanten (Jim Cole, Senne Guns, …).

Niels François (The Grassroots Movement, Lefwerk, The Leslies) beaamt: “Die plek was voor ons altijd al een vrijhaven voor creativiteit en expressie, waar we sinds onze vroege puberjaren samenkwamen om eens goed te ventileren. Elke dag maakte er wel iemand muziek, gaande van hip-hop over powerpop tot post-metal. Het was zowel voor ons als voor Niek, de immer gastvrije eigenares van de garage, dan ook ondenkbaar om deze unieke stek te verliezen.”

Dus besloot deze nieuwe lichting muzikanten het ‘kot’ helemaal te renoveren tot een geluidsdichte repetitieruimte. Om hiervoor de nodige fondsen bijeen te krijgen, organiseerden ze in 2018 zelfs een benefietfestival, Kotteklein. De editie bleek een onverhoopt succes en was helemaal uitverkocht. “Toen hebben we beseft wat we kunnen bereiken als we de handen in elkaar slaan. Het zaadje was geplant. Nu, anderhalf jaar later, is het zover: Pig Parade is een feit”, aldus Van den Bossche.

En waar Pig Parade nu precies voor staat, vat Koen De Gussem (Delta Crash, The Leslies) als volgt samen: “Wij zijn een ongelooflijk diverse groep muzikanten, maar delen wel een gemeenschappelijke visie: we streven naar maximale authenticiteit. We doen eigenlijk alles zelf, van het bouwen van onze ‘speelruimte’ tot het maken van opnames, videoclips, artwork, promotie en distributie. Wat daarbij centraal staat, is dat we elkaar dat extra duwtje in de rug kunnen geven.” En ten slotte: “Hiphop, indie, punk… Dat hokjesdenken, daar doen wij niet aan mee. Probeer een wild zwijn maar eens te kooien.”

Binnenkort komen er nog singles aan van Delta Crash (31.03) en Gairy Humball (6.04).