Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don't Bend! Ascend!: album en live show in Koninklijk Circus op komst

door Thomas Konings

Nadat Godspeed You! Black Emperor in 2010 na jaren van stilte terug bijeenkwam om te gaan touren, is er nu het heuglijke nieuws dat er een nieuw album gaat verschijnen. De Canadese instrumentale rockband maakte eind jaren ’90 en begin deze eeuw furore met post-rock van de bovenste plank.

Begonnen als trio, werd Godspeed al snel een collectief met negen leden. In 2002 brachten ze het album ‘Yanqui U.X.O.’ uit, daarna werd het stil rond de groep. Tot twee jaar geleden. Toen mocht het gezelschap een ATP-weekend cureren, en daar hoorde uiteraard een optreden van de band zelf bij. Vervolgens volgde een uitgebreide tour door Europa en de Verenigde Staten.

Het nieuwe album zal ‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!’ heten en is nu al te beluisteren op YouTube. De plaat zal er al snel zijn, op 15 oktober om precies te zijn. Een uitgebreide promocampagne komt er niet, GYBE laat de muziek liever voor zich spreken. De Canadezen gaan naar eigen zeggen voort waar ze gestopt zijn en de plaat zou even powervol en episch klinken als de titel ervan. Vier nummers staan er maar op het album; twee songs van twintig minuten, en twee drones van zes en een halve minuut.

Naar aanleiding van het album gaat Godspeed alweer op tour. Op 7 november staan ze in Brussel in het Koninklijk Circus (info & tickets). Voorlopig zijn er nog geen optredens in Nederland. Godspeed You! Black Emperor heeft een sterke live reputatie, gaan kijken is dus zeker een aanrader. Een paar dagen eerder, op 3 november, speelt de groep al in Roubaix/Lille (La Condition Publique, info & tickets).

Website GYBE

Album verdeeld door Konkurrent