Graham Coxon – A&E: achtste soloalbum van Blur-gitarist te koop vanaf 2 april

door Bart Somers

Op maandag 2 april 2012 verschijnt ‘A&E’, het achtste soloalbum van Blur-gitarist Graham Coxon. Het is Coxons eerste soloalbum sinds zijn volwaardige terugkeer bij die groep (hij verliet de band tussen 2002 en 2009) en het akoestisch getinte solowerk ‘The Spinning Top’ (2009). Anders dan zijn voorganger wijkt ‘A&E’ naar Coxons eigen zeggen behoorlijk af van zijn typische vintage lo-fi akoestische geluid. Het centrale thema doorheen de plaat is de hedonistische Britse uitgaanscultuur, scherp en satirisch bekeken door een verwonderde buitenstaander.

‘A&E’ werd geproducet door Ben Hillier (Depeche Mode, Blur, Elbow) en integraal geschreven en ingespeeld door multi-instrumentalist Coxon zelf in hun studio in Zuid-Londen. Inspiratie putte Coxon deze keer uit experimentele genres als krautrock en post-punk met specifieke voorbeelden Neu! (‘City Hall’), Can en Kraftwerk (‘What’ll It Take’), maar ook Peter Hamill, en Joy Division (‘Knife In The Cast’).

Graham Coxon (42) is één van de beste en meest gerespecteerde moderne gitaristen in de UK. Hij combineert met succes zijn positie als gitarist van Blur met een eigenzinnige solo-carrière. In een recente poll van de BBC werd hij verkozen bij de beste 15 gitaristen van de afgelopen 30 jaar en in augustus 2011 eerde de legendarische gitaarbouwer Fender hem met een gepersonaliseerd exemplaar, de Fender Graham Coxon Telecaster.

Bekijk hier een albumtrailer van A&E:

Tracklisting:

1. Advice
2. City Hall
3. What’ll It Take
4. Meet+Drink+Pollinate
5. The Truth
6. Seven Naked Valleys
7. Running For Your Life
8. Bah Singer
9. Knife In The Cast
10. Ohh, Yeh, Yeh

Graham Coxon website

Album verdeeld door EMI