Het Kampioenschap van Brussel – preview finale in de AB op 05.12

door Jens Van Lathem

Op donderdag 5 december maken de zeven finalisten van het Kampioenschap van Brussel uit wie in de voetsporen treedt van onder andere The Black Box Revelation. Onze muzikale goden van morgen zullen het beste van zichzelf moeten geven op het podium van de ABBox. De organisatie is in handen van JES vzw en de Rockfabriek, tickets kan je kopen via de website van de AB en verdere info over het concours vind je op de website van het Kampioenschap. Indiestyle blikt vooruit. 

1. Flashblasterluisteren

Flashblaster excelleert in gladde slapbassen en funky gitaar- en synthriffjes die allemaal simpelweg gesampled lijken van jaren 80-platen. De band klokt meestal af op een dikke 2 minuten en houdt het dus kort maar helaas niet krachtig genoeg. Misschien dat een langere set donderdag ons wel kan overtuigen, wij blinken alvast onze dansschoenen op.

2. Soldier Hemsluisteren

Hamady Diop werd geboren in Mauritanië en schrijft meestal over de sociale en politieke problemen in zijn thuisland. Die plakt hij dan over de mengeling van hiphop, reggae en dancehall van Soldier Hems. Om aan het niveau van Tinariwen of Amadou & Mariam te komen zal hij nog veel boterhammen met spek moeten eten, al zijn we er wel van overtuigd dat een nummer als ‘Yayo: Mother’ nu al niet zou misstaan op Couleur Café.

3. New Killers In Townluisteren

Soms laat je een groep best zichzelf beschrijven. Volgens New Killers in Town versmelt hun muziek eendrachtige melodieën met teisterende gitaarriffs en wordt deze vergezeld door een stem die verlangt om al zijn woede uit te spuwen op een maatschappelijke inrichting die al te lang in slaap gevallen is. We overwegen sterk om van hun muziek onze wekker te maken, hoewel we donderdag op meer variatie hopen dan de twee nummers op hun Facebook-pagina doen vermoeden.

4. Teranga Band luisteren

Teranga Band brengt funky reggae en smijt daar af en toe een gitaarsolo tussen die beter zou passen bij volwassen rockmuziek. Het geheel weet ons wel te bekoren en we kijken erg naar uit naar wat de saxofonist uit zijn mouw zal schudden. Die is op dit moment wel prominent aanwezig op foto’s van concerten maar minder op opnames. We zijn er van overtuigd dat hij met een paar goed gemikte noten het verschil kan maken.

5. Stoonsluisteren

Nog meer funk, al gooien de jongens die nogal snel overboord om hardere poprock of pogingen tot rap te laten overheersen. De nummers van Stoons proberen wanhopig vijf olifanten in een Fiat Panda te stouwen. We raden de band aan het allemaal wat minder druk te maken om hoofdpijn bij luisteraars te vermijden.

6. Thibetluisteren

Thibet bracht in juli een ep met drie nummers uit die gedichten van William Blake op muziek zetten. Zo’n idee staat meestal beter op papier dan in praktijk, maar we moeten toegeven dat de groep het er redelijk goed vanaf brengt. ‘Morning’ bijvoorbeeld klinkt niet al te geforceerd en we horen er een beetje Massive Attack en Genesis in. De grootste uitdaging wordt het overtuigen van een rumoerige zaal.

7. Berry Quincyluisteren

De geluiden van Berry Quincy klinken je misschien al bekend in de oren als je ooit naar het programma ‘Ten Oorlog’ hebt gekeken. Ze mochten er namelijk de begingeneriek van opfleuren. Wij horen er weinig spannends aan. Van de instrumentatie van hun songs heb je er twaalf in een dozijn en de theatrale stemmen steken daar wel erg tenenkrullend tegen af.