Het Zesde Metaal – Ploegsteert: release en voorstelling in AB in februari 2012

door Bart Somers

Begin 2011 deelde singer-songwriter Wannes Cappelle het podium nog met cabaretier Wouter Deprez en cellist Frans Grapperhaus tijdens de muzikale theatervoorstelling ‘Maanziek’. Daarin overtuigde Cappelle het publiek moeiteloos van de melodische en poëtische pracht van z’n nummers. Deprez kondigde ook zijn langdurige verblijf in Zuid-Afrika aan en was daarbij bezorgd om zijn trouwe toeschouwers. Bezorgd dat ze ondertussen naar andere artiesten zouden gaan kijken, bezorgd dat ze hun standaard zouden verlagen. Om dat te vermijden, schonk hij zijn publiek aan Wannes. Tijd om daar nu gevolg aan te geven. Tijd voor een nieuwe plaat én een reeks clubshows van Cappelles eigen band Het Zesde Metaal.

Met ‘Ploegsteert’ – zo heet de nieuwe langspeler – wordt er een vervolg gebreid aan ‘Akattemets’, het straffe debuut van Het Zesde Metaal, dat zo’n kleine 4 jaar geleden uitkwam. Het zijn opnieuw de Grote Gevoelens die Wannes Cappelle bezig houden: verliefdheid, het vaderschap, de band onder broers, maar ook frustratie en verdriet. Hij legt vingers op wonden en windt er geen doekjes om. Dat is ook niet nodig, want hij stelpt ze op tijd en stond met al even rake ontroering. En dankzij zijn vrijwel onuitputtelijke arsenaal aan dichterlijke vondsten zorgt Cappelle ervoor dat een glimlach uiteindelijk altijd de bovenhand haalt.

Anders dan debuutplaat ‘Akattemets’ willen Wannes Cappelle en producer Robin Aerts op ‘Ploegsteert’ de songs zèlf laten spreken. Arrangementen moeten ten dienste staan van het lied en de tekst: overdubs zijn tot een minimum beperkt, de sound is dynamisch en de muziek voelt live aan. Bekijk het gerust als een statement: in tijden waarin alles wordt volgestopt, platgecompresseerd en gelijkgetrokken, mikt Het Zesde Metaal op puur en ongepolijst.

De titel van het album verwijst naar het dorp waar wielrenner Frank Vandenbroucke opgroeide. Het gelijknamige nummer, dat ook op de cd te vinden is, werd door Cappelle voor het eerst gespeeld op een hommage-avond aan de coureur, in het bijzijn van diens moeder en oudste dochter.

Op donderdag 16 februari stelt Het Zesde Metaal ‘Ploegsteert’ voor in de Ancienne Belgique (info & tickets). Rond die tijd zal het album ook in de winkel liggen. Een voorsmaakje krijg je met het nummer ‘Ge Zwiegt’, dat Wannes Cappelle samen met Tom Pintens (piano) opnam tijdens de AB sessions. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Pintens werkte trouwens mee aan de plaat en vervoegt Cappelle ook tijdens de clubtour samen met Filip Wauters (electrische gitaar, lapsteel, pedal steel), Tim Van Oosten (drums) en producer Robin Aerts (bas). Een overzicht van de al bekende live dates:

Zat 11 februari 2012 Cultuurkapel De Schaduw, Ardooie – info & tickets
Do 16 februari 2012 ABClub, Brussel – info & tickets
Vrij 17 februari 2012 Paradiso, Amsterdam (NL) – info & tickets
Vrij 16 maart 2012 De Kreun, Kortrijk – info & tickets
Zo 18 maart 2012 Vooruit (via Democrazy), Gent – info & tickets
Zo 15 april 2012 4AD, Diksmuide – info & tickets

Een Antwerpse concertdatum wordt binnenkort aangekondigd.

Het Zesde Metaal website