Humo's Rock Rally 2012 – preselectie Antwerpen 20.01 - preview

door Bart Somers

Humo’s Rock Rally blijft voor veel artiesten de kortste weg naar de top van de Belgische rock- en popscene. Indiestyle beluistert alle kandidaten op voorhand, en probeert zoveel mogelijk voorrondes te coveren in woord en beeld. We baseren ons oordeel op de muziek die op het ogenblik van publicatie te horen is in de player van deze artiesten op vi.be, en zijn even benieuwd als jullie of we er pal op zitten, of helemaal naast. Vandaag stellen we je de deelnemers voor van preselectie 3 in TRIX te Antwerpen op vrijdag 20 januari 2012 – 20u00. (Tickets + meer info)

1. Cranky & The LawLuisteren

Twee nichtjes uit het Antwerpse vormden een duo toen hun all-girlsband splitte, en maken nu Engelstalige zen-kleinkunst met een kater. In ‘Playing With Fire’ en ‘When I’m Gone’ klinkt dit heel prettig. ‘Lilly’ heeft meer weg van vage small talk met de buurvrouw, zonder to the point te komen.

2. Dóttir SlonzaLuisteren

Dit bonte gezelschap won eind 2011 Frappantpop en moet live dus wel wat in zijn mars hebben. Op vi.be kan alleen ‘Nurse You’ ons doen vermoeden waarom. De andere songs hotsen rond in een flipperkast vol experimenten, vergeefs zoekend naar de high score. Toch benieuwd hoe dit op een podium klinkt.

3. Equinox, the PeacekeeperLuisteren

De bio van Equinox, the Peacekeeper vermeldt grote namen als Leonard Cohen en Bob Dylan. Van ons mag er ook wat Eels in die tekst. Vast staat dat het stemgeluid van deze Gentse singer-songwriter ons vanaf seconde één nauw aan het hart lag, hoewel die ene song die ons echt ondersteboven blaast ontbreekt.

4 Her Dirty KneesLuisteren

Met ‘Belle Epoque Belles’ heeft Her Dirty Knees naar onze bescheiden een nummer waarvan een goede producer een geheide hit kan smeden. Hetzelfde kunnen we zegen van ‘Coal Black Hole’, dat een Ronettes-feel heeft zonder als een Spector-kloon te klinken. We houden hun in de gaten.

5. Matt WattsLuisteren

De in Antwerpen residerende Amerikaan Matt Watts maakt fluisterfolk. Mooi is dat hij dit in zijn eentje doet met enkel een akoestische gitaar. Jammer is dat er, na 3 keer te luisteren naar zijn songs, geen enkel fragment is dat echt onze aandacht heeft weten te trekken.

6. Set Things RightLuisteren

Met Set Things Right krijgen we een post-hardcoreband voorgeschoteld die er volledig voor wil gaan. Het geluid van hun opnames is niet goed genoeg om de groep helemaal te beoordelen. Zeker is dat energie van het podium zal spatten en dat de typische kenmerken van post-hardcore allemaal aanwezig zijn.

7. SistaflexLuisteren

Doet de naam sistaflex je aan dubstep denken? Niet meer nadat je deze luidruchtige jongedame aan het werk hebt gehoord. Haar stevige rockt dreunt en beukt bij momenten lekker weg, al missen we de nodige fantasie en afwisseling om de songs echt tot de verbeelding te laten spreken.

8. Sunday’s GhosttownLuisteren

Dat de Red Hot Chili Peppers op vi.be niet vermeld staan tussen de invloeden van Sunday’s Ghosttown is heel vreemd. De jongens kunnen duidelijk goed overweg met hun instrumenten. Zonder eigen gezicht volstaat dit echter niet om ons te overtuigen.

9. TouristLuisteren

Nooit geweten dat hip hop in ‘t Antwaarps zo natuurlijk kon klinken. Dat Tourist zijn raps ook kan verwerken in folksongs à la Katastroof zonder dat dit één seconde geforceerd overkomt, maakt het alleen maar mooier. Recht uit ‘t hart, lijkt het, en daar hebben we het wel voor.

10. YoungbloodLuisteren

De Limburgers van Youngblood hebben als enige doel het maken van pretentieloze rocknummers. Wij kunnen niet ontkennen dat ze daar ook in slagen. Hun songs zijn stevig, snedig en recht voor de raap. Als je hun gehele player meermaals na elkaar beluistert, lijkt het ook wel iets teveel van hetzelfde.

Check hier de previews op en de verslagen van de andere preselecties

Humo’s Rock Rally op de site van Humo zelf/a>