Humo's Rock Rally 2012 – preselectie Brugge 11.02 - preview

door Bart Somers

Humo’s Rock Rally blijft voor veel artiesten de kortste weg naar de top van de Belgische rock- en popscene. Indiestyle beluistert alle kandidaten op voorhand, en probeert zoveel mogelijk voorrondes te coveren in woord en beeld. We baseren ons oordeel op de muziek die op het ogenblik van publicatie te horen is in de player van deze artiesten op vi.be, en zijn even benieuwd als jullie of we er pal op zitten, of helemaal naast. Vandaag stellen we je de deelnemers voor van preselectie 10 in Cactus Club @ maZ te Brugge op zaterdag 11 februari 2012 – 20u00. (Tickets + meer info).

1. Dirty ProphecyLuisteren

Het soort pretpoppunk van Dirty Prophecy lijkt ons eerder voorbestemd voor Disney Channel-cheerleadertoestanden dan voor een Belgisch rockpubliek. We horen een soort mix van de zwakste nummers van Blink 182 en de slechtste songs van Weezer.

2. Geppetto & the WhalesLuisteren

Hebben we met Geppetto & the Whales een zekere finalist? Hun folky popsongs, bijna één voor één parels, passen perfect tussen Fleet Foxes en Mumford & Sons, en staan ook sterk op zichzelf. Ondanks de mindere groepsnaam is dit misschien wel onze favoriet nummer één voor de eindzege.

3. IslaSoulLuisteren

Door te rappen op een dansbare achtergrond doet IslaSoul ons vaak denken aan een variant op de acid jazz van het einde van de jaren 80. Aangelengd met invloeden uit de hedendaagse dance scene zorgt dit voor een origineel, verfrissend en toch herkenbaar geluid.

4. London BulletLuisteren

De woede die Londen kenmerkte tijdens de hoogdagen van de punk leeft voort bij London Bullet, dat onder meer opkijkt naar Sex Pistols en The Clash. We vrezen dat de groep zo ver onder het niveau van hun helden zit dat het Rock Rally-verhaal even kort zou kunnen zijn als hun songs.

5. Onderond_mcLuisteren

Zowat één tiende van de deelnemers aan Humo’s Rock Rally 2012 probeert zich een weg naar de finale te rappen. Onderond_mc doet dit met teksten die zonder blad voor de mond maatschappelijke problemen aan de kaak stellen. Muzikaal hinkt hij wat achterop.

6. Reena RiotLuisteren

Afgaande op de zichzelf zoekende nummers die we op vi.be horen, vaak meer losse riffs en zang (met een weliswaar hele mooie stem) dan echte songs, hebben we er het raden naar hoe Reena Riot aan de mooie optredens komt die haar agenda sieren. Geeft deze Gentse ons live lik op stuk?

7. The Compact Disk DummiesLuisteren

Vanaf seconde één werkt de electropunk van The Compact Disk Dummies op je adrenalineproductie. Na herhaaldelijke luisterbeurten blijft er echter geen enkele song in ons hoofd hangen en moeten we besluiten dat we collega’s als Goose, Crystal Castles en LCD Soundsystem beter vinden.

8. The Pilot LightLuisteren

Met ‘You’ heeft The Pilot Light best een aardig lied in de player: catchy strofe en een refrein met voldoende suiker om je smaakpapillen te raken zonder voor een indigestie te zorgen. Helaas kunnen we slechts één nummer beluisteren, of het in de breedte goed zit blijft dus gissen.

9. TopangaLuisteren

Noisy en toch melodieus, zegt Topanga over zichzelf. Met een pak goed gekanaliseerde herrie is niks mis, en deze bende slaagt erin om die te brengen. Aan decibels en riffs is er hier hoegenaamd geen gebrek. Aan sterke songs gelukkig ook niet.

10. ZingerLuisteren

Zit het venijn in de Rock Rally-staart? Zinger kan alvast enkele fijne adelbrieven voorleggen, waaronder een overwinning in het Gentse concours De Beloften. De springerige popsongs van dit jonge gezelschap worden jaar na jaar beter. Alles behalve een finale zou ons sterk verwonderen.

Check hier de previews op en de verslagen van de andere preselecties

Humo’s Rock Rally op de site van Humo zelf