Humo's Rock Rally 2012 – preselectie Genk 21.01 - preview

door Bart Somers

Humo’s Rock Rally blijft voor veel artiesten de kortste weg naar de top van de Belgische rock- en popscene. Indiestyle beluistert alle kandidaten op voorhand, en probeert zoveel mogelijk voorrondes te coveren in woord en beeld. We baseren ons oordeel op de muziek die op het ogenblik van publicatie te horen is in de player van deze artiesten op vi.be, en zijn even benieuwd als jullie of we er pal op zitten, of helemaal naast. Vandaag stellen we je de deelnemers voor van preselectie 4 in Rondpunt 26 te Genk op zaterdag 21 januari 2012 – 20u00. (Tickets + meer info)

1. The DukesLuisteren

Deze groep heeft begrepen dat een wedstrijd vaak de beste manier is om jezelf in de kijker te spelen. Met hun eenvoudige rock die klinkt als een rustige variant van The Van Jets behaalden ze al goud in de Ambush Rock Rally en brons in De Beloften. Klinkt aangenaam, zonder echt een killer te zijn.

2. FitzrowLuisteren

In ongeveer 3 maal 3 minuten levert Fitzrow het bewijs mee te zijn met hun tijd, leven in hun songs te kunnen leggen, en bovendien gevarieerde liedjes te schrijven waarmee je zowel live als in de studio zowat alle richtingen mee op kan. We like.

3. Jane and the WiresLuisteren

Een singer-songwriterproject dat klinkt als een hechte band? Die beschrijving geldt zeker voor Jane and the Wires, die dankzij de bluesy en energiek rockende gitaren en de vrouwenstem meer dan eens aan The Kills doen denken.

4. Kaat&DaanLuisteren

Kaat&Daan heten volgens ons ook in het echt Kaat en Daan, en maken rustige akoestische liedjes die zachtjes voorbijglijden, als onopvallende truitjes die geen extreme reacties uitlokken. Euforie noch ergernis wekken ze op. Iets meer durf en afwisseling zouden wonderen kunnen doen.

5. Laughing AcademyLuisteren

De favoriete artiesten van Laughing Academy zijn ook onze idolen. Met ‘Sweet is the Morning’ hebben ze een frisse klassepopsong die door de groten der Aarde geschreven had kunnen zijn. De rest is op ‘t eerste gehoor echter te middelmatig.

6. Midnight DirectivesLuisteren

De muziek van Midnight Directives doet denken aan de vroege Cardigans, door de manier waarop de groep jazz verzoent met pop en experimenteel doet rijmen met toegankelijk. Tijdens de finale van Limbomania viel deze band ons in erg positieve zin op.

7. Nupstr1Luisteren

Wie dacht dat Machoman uit Bilzen de Limburgse rapscene topt is eraan voor de moeite. Nupstr1 brengt hiphop met inhoud, beats die het onmogelijk maken om stil te zitten, en lyrics met een prachtige boodschap. Als ik kijk naar het einde zie ik ook een nieuw begin.

8. Relentless LizardLuisteren

Het zou een mooie scoutstotem kunnen zijn, Relentless Lizzard. Als bandnaam suggereert het stevige gitaren, en dat is precies wat we krijgen. Solide zonder ons helemaal over de rooie te doen gaan van enthousiasme.

9. Soldier’s HeartLuisteren

Wie houdt van etherische vrouwenstemmetjes moet bij Soldier’s Heart zijn. Hun songs ademen vakantie uit. Niet zo eentje met massa’s dronken Engelsen, Duitsers en, toegegeven, ook Vlamingen. Wel eentje in de open natuur of de ongerepte bergen.

10. The Insect Soldiers of the SkyLuisteren

Bandnamen kiezen is doorgaans niets waar 15-jarigen in uitblinken. Gevarieerde songs schrijven met catchy riffs lukt The Insect Soldiers of the Sky en hun sterke zanger wel. En er is geen man overboord, de afkorting Tisots kan ermee door.

Check hier de previews op en de verslagen van de andere preselecties

Humo’s Rock Rally op de site van Humo zelf