Humo's Rock Rally 2012 – preselectie Leuven 04.02 - preview

door Bart Somers

Humo’s Rock Rally blijft voor veel artiesten de kortste weg naar de top van de Belgische rock- en popscene. Indiestyle beluistert alle kandidaten op voorhand, en probeert zoveel mogelijk voorrondes te coveren in woord en beeld. We baseren ons oordeel op de muziek die op het ogenblik van publicatie te horen is in de player van deze artiesten op vi.be, en zijn even benieuwd als jullie of we er pal op zitten, of helemaal naast. Vandaag stellen we je de deelnemers voor van preselectie 8 in Het Depot te Leuven op zaterdag 4 februari 2012 – 20u00. (Tickets + meer info)

1. Amherst AvenueLuisteren

Nobody sings Dylan like Dylan. En blijkbaar speelt er niemand Weezer zoals Weezer. Amherst Avenue is genoemd naar de straat in L.A. waar hun idolen ooit een vaste stek hadden, maar hinken zelf nog meerdere straallengtes achterop. ‘Saturday Morning’ verrast in positieve zin.

2. Gracious WildLuisteren

Jammer dat de zang zo goed is, zouden we in zekere zin kunnen denken bij het luisteren naar Gracious Wild. Met een goede externe songschrijver vallen de ambities van Simon Sinnaeve en kornuiten misschien waar te maken. Momenteel horen we mindere of te langdradige doorslagjes van John lennon.

3. Lewis CatLuisteren

Een moeilijk in te schatten band, die Lewis Cat. Hun vi.be-player openen en afsluiten doet de groep met erg doordeweekse songs. Daartussen krijgen we de aanstekelijke indie rock van ‘The King is Lonesome’ en ‘Easy Days’, Niet origineel, wel goed.

4. Lili GraceLuisteren

Als we ooit een moord gaan plegen, zetten we Lili Grace op in de auto. Hun minimalistische songs hebben een rustgevend effect en bouwen tegelijkertijd een fascinerend spanningsveld op. Zeker checken als je zoals wij houdt van Soap&Skin of The Cranes.

5. Raven and the HawkLuisteren

Het meisje en de jongen van Raven and the Hawk, samenspelend sinds de zomer van 2011, weten ons niet te overtuigen met enkel akoestische gitaar en te scherpe zang die na enkele songs pijn doet aan je trommelvlies. ‘Valerie’ van The Zutons hebben we al in betere coverversies gehoord.

6. Roselien TobbackxLuisteren

Met een lieflijke en soulvolle stem als die van Roselien Tobbackx mag je urenlang voor ons komen zingen. Haar gitaarfolksongs bevatten interessante fragmenten zonder in hun totaliteit echt gensters te kunnen slaan. Een goede producer weet hier wel raad mee.

7. TannhauserLuisteren

Hoewel Tannhauser meer songs in de vi.be-player heeft dan de gemiddelde artiest, spreekt vooral ‘Virus’, dat niet zou misstaan op een album van Customs, ons aan. De andere liedjes zijn, op ‘Little Emo In Slumberland’ na, te monotoon en vaak onderling inwisselbaar.

8. The HerfstsLuisteren

Mannen luisteren beter niet naar The Herfsts tijdens het plassen, want catchy indie rocksongs als ‘Make Waves’ en ‘Two Dancers’ maken stilstaan onmogelijk. Om met prijzen te gaan lopen mist de band nog wat in de breedte. Doorbreken in de UK lijkt ons met zo’n naam eerder utopisch.

9. The Man Up NorthLuisteren

Met ‘When the Ships Part’ heeft The Man Up North een getalenteerd neefje van ‘Nothing Really Ends’ van dEUS aan de haak geslaan. ‘Counter Attack’ combineert op een onnavolgbare manier het beste van de Peppers en Pavement. De andere songs hadden wat inventiever gemogen.

10. Young ColourLuisteren

De liedjes van Young Colour vormen een trage achtbaan die je eerst naar boven sleept en je dan traag meeneemt door bochten en loops die elk een andere kleur hebben. Instappen is je laten meevoeren zonder te weten waarnaartoe. Young Colour zelf lijkt de weg over zweverige paden gelukkig wel goed te kennen.

Check hier de previews op en de verslagen van de andere preselecties

Humo’s Rock Rally op de site van Humo zelf