Humo’s Rock Rally 2014 – Finale in de AB 30.03 – vooruitblik met Byron Bay & YAWNS

door Thomas Konings

Indiestyle heeft de voorbije maanden niet zelden met open mond staan kijken naar de deelnemers aan Humo’s Rock Rally 2014. Van al dat muzikale geweld wisten slechts tien bands en artiesten een plaatsje in de finale te veroveren. Zij geven op zondag 30 maart het beste van zichzelf in de Ancienne Belgique. Tot de grote dag schotelt Indiestyle je elke namiddag een gesprek met twee finalisten voor. We zijn benieuwd wie er op het hoogste schavot eindigt.

Vandaag: Byron Bay en YAWNS

 

Byron Bay

Mocking Jay
foto door Simon Ramboer, Q&A door Jens Van Lathem en Thomas Konings

Heb je nog nooit van deze groep gehoord? Dat komt omdat Byron Bay de reïncarnatie is van Mocking Jay, het project van de 21-jarige Tom Verstappen en zijn band dat zich met bloedmooie americana gezwind naar de finale speelde. Als je niet van hun perfecte samenzang houdt, kunnen de teksten vol levenswijsheid en goede raad je misschien wel overtuigen. Luister vooral eens naar ‘Do You Wrong’, een nummer dat zoals de traditie het wil gaat over onderweg zijn. Wij staken ons licht op bij de groep om te horen waar ze naast een naamsverandering precies naartoe willen.

Indiestyle: Wat mogen we de komende maanden verwachten van jullie?
Byron Bay: In juli spelen we acht shows in en rond Barcelona. Daarnaast zijn we vooral bezig contacten te leggen om een toekomst te bouwen voor Byron Bay.

Indiestyle: Hoe schatten jullie je kansen om de Rock Rally te winnen in?
Byron Bay: Eén op tien, zoals iedereen vermoeden we. We gaan proberen zo goed mogelijk te spelen en dan zien we wel. Stiekem hopen we natuurlijk op een plaats op het podium.

Indiestyle: Hoe schrijven jullie nummers?
Byron Bay: Tom schrijft de liedjes en neemt vervolgens een demo op. Daarmee gaan we aan de slag in het repetitiekot, al is het pas na het livedebuut van een song dat je voelt waar die naartoe wil. Als je zo’n blauwdruk voor de leeuwen gooit, voel je het potentieel, wat werkt en wat niet werkt.

Indiestyle: Hoelang moeten jullie oefenen op die samenzang?
Byron Bay: We hebben geluk dat onze stemmen best goed bij elkaar passen en sommige repetities zingen we ook wel drie à vier uur lang om iets perfect in te oefenen. Het geheim is eigenlijk opnieuw zoveel mogelijk optreden.

Indiestyle: Indien jullie ervoor konden zorgen dat drie bands die niet meer bestaan weer aan de slag gaan, wie zijn dan de gelukkigen?
Byron Bay: Nick Drake, Elliot Smith en The Beatles.

Indiestyle: Wie is jullie favoriete Jay?
Byron Bay: Jay-Z uiteraard, hoewel we misschien vooral fan zijn van zijn vrouw.

De prognose van de Indiestyle-redactie? De jongens van Byron Bay halen het podium spijtig genoeg niet. Op hun shows in Barcelona leren ze elk een Catalaanse schone kennen en worden ze de Spaanse Fleetwood Mac.

YAWNS

YAWNS

foto door Bart Vander Sanden, Q&A door Jens Van Lathem en Thomas Konings

Het is nooit een geheim geweest dat wij vanaf onze eerste kennismaking met YAWNS meteen verkocht waren. We kozen de jongens in samenwerking met TrixTrax als opener voor ons 5 jaar Indiestyle-feest, zagen ze schitteren in de finale van FrappantPOP en schreven zowel na de eerste ronde als na de halve finale van de Rock Rally een lovende review over het steeds sterker wordende gezelschap. Voor hun bedwelmende nummers grijpt het kwartet terug naar oudere pyschedelica en de meer gepimpte versie van Tame Impala. Gaandeweg heeft de band echter ook een eigen plekje in het kleurrijke landschap gevonden. Het zou ons verbazen mocht YAWNS zondag niet iedereen omver blazen. We stelden enkele korte vragen aan Jeroen Ernest Geboers, de zanger van de groep.

Indiestyle: Naar welke ex-laureaat van de Rock Rally kijken jullie het meest op?
Jeroen Ernest Geboers: Goh, dat is meteen een moeilijke vraag. Enkele bands waar ik onmiddellijk aan denk zijn The Hickey Underworld, School Is Cool, Evil Superstars en Balthazar.

Heeft één van die groepen jullie rechtstreeks beïnvloed?
Jeroen Ernest Geboers: Geen flauw idee, misschien wel heel onbewust.

Indiestyle: Justin of Miley?
Jeroen Ernest Geboers: Justin Henin natuurlijk, buiten het feit dat ze echt lelijk is, kan ze wel een pak tennissen.

Indiestyle: Op welke gebieden hebben jullie progressie gemaakt sinds jullie tweede optreden ooit in De Nieuwe Lichting?
Jeroen Ernest Geboers: Ik denk zowat op alle gebieden. We hebben samen leren spelen als band, onze sound uitgediept en toch al wat ervaring opgedaan op iets grotere podia. Er is nog wel wat werk aan de winkel maar ik ben wel tevreden over de vooruitgang die we gemaakt hebben de voorbije maanden.

Indiestyle: Voelen jullie extra druk voor de finale omdat jullie al goed scoorden bij FrappantPOP en geselecteerd werden voor De Nieuwe Lichting?
Jeroen Ernest Geboers: Nee totaal niet. Dat je wordt geselecteerd voor andere concours of andere wedstrijden wint, betekent in de Rock Rally niets. Humo is streng maar rechtvaardig en neemt zeker geen blad voor de mond wat in veel van deze andere concours wel gebeurt. Dat is zeker niet slecht want je moet natuurlijk ergens beginnen. Ik had nooit gedacht dat we het ooit zelf zo ver zouden schoppen in de Rock Rally maar we zijn wel erg blij dat we in de finale staan.

Indiestyle: Moest je zelf in de jury zitten en niet op jezelf mogen stemmen; wie zou dan je stem krijgen?
Jeroen Ernest Geboers: Ik zou de sensationele VTM-methode “stem via sms” in het leven roepen in de Rock Rally. Dat is tenminste echt eerlijk en mensen stemmen heel graag.

De prognose van de Indiestyle-redactie? Wij zien YAWNS op het podium van de Rock Rally eindigen en shows in het voorprogramma van Tame Impala spelen. De jongens krijgen echter ruzie met Kevin Parker omdat ze alle vier achter zijn Melody van de Echo Chamber aanzitten.

Alles over de Rock Rally op de Humo-website

Tickets voor zondag vind je op de website van de AB

Byron Bay Facebook

Yawns Facebook