Humo’s Rock Rally 2014 – Finale in de AB 30.03 – vooruitblik met Nordmann en Humble Flirt

door Thomas Konings

Indiestyle heeft de voorbije maanden niet zelden met open mond staan kijken naar de deelnemers aan Humo’s Rock Rally 2014. Van al dat muzikale geweld wisten slechts tien bands en soloartiesten een plaatsje in de finale te veroveren. Zij geven op zondag 30 maart het beste van zichzelf in de Ancienne Belgique. Tot de grote dag schotelt Indiestyle je elke namiddag een gesprek met twee finalisten voor. We zijn benieuwd wie er op het hoogste schavot eindigt.

Vandaag: Nordmann en Humble Flirt

 

Nordmann

Nordmann

(foto door Simon Ramboer, Q&A door Emily Griffiths en Jens Van Lathem)

Plaats Nordmann maar meteen tussen de grote namen van de jazz als het gaat over titels uitvinden. ‘Aile Kasaba Slagerij’, ‘Rups’ en ‘Dehli Belly’ doen ons even breed glimlachen en wegdromen als ‘Milestones’ of ‘Fleurette Africaine’. In de Vooruit overtuigden ze ons helemaal met hun dreigende, strakke improvisaties en hun cover van King Crimson waarbij ze moeiteloos jazz met progrock combineerden. Van alle finalisten worden zij de echte verrassing, want hun nummers klinken nooit twee keer hetzelfde. We stelden de groep enkele vragen.

Indiestyle: Volgens onze bronnen is een Nordmann een Finse spar, oftewel een kerstboom. Zijn jullie grote fans van Kerstmis of kwamen jullie op een andere manier aan die naam?
Nordmann: Een goede bandnaam zoeken die goed klinkt en tegelijk past bij onze muziek is niet gemakkelijk. Toevallig vonden we Nordmann in de Ikea-catalogus. Het is inderdaad een soort spar, maar het betekent ook Noor als in een inwoner van Noorwegen. Hij is kort, krachtig en gemakkelijk te onthouden.

Indiestyle: Op dit moment werken jullie aan een eerste plaat. In de halve finale zagen we jullie van jazz overhellen naar eerder progressieve rock. Hoe zal het album gaan klinken?
Nordmann: Door onze deelname aan Humo’s Rock Rally ontdekten we dat onze muziek ook in een andere stijl gebracht kan worden. We willen ons sowieso niet vastpinnen op één genre, het gaat meer om de intensiteit en de energie. Dat ligt vooral aan het inlevingsvermogen dat je kan opbrengen in je werk en op ons debuut willen we dat vastleggen. Progressieve jazzrock zal nog de beste benaming zijn, al is het moeilijk te voorspellen waar het met improvisatie en experiment heen gaat. Je speelt nooit twee keer hetzelfde, elke take kan en mag anders zijn. Soms werkt het niet, soms ontstaat er een geweldige versie.

Indiestyle: In de halve finale zagen we bijna een explosie van energie tijdens jullie set. Kunnen jullie dit altijd opbrengen en hoe laden jullie je op voor een concert?
Nordmann: Vanaf de eerste noten wisten we dat alles goed zat: het geluid, de sfeer en het vertrouwen in ons eigen kunnen. Onze muziek staat of valt met die energie. Hoe meer we onszelf geven, hoe meer we terugkrijgen van het publiek en dat is waar we het voor doen. Dat is uiteraard moeilijker in een klein café met zes toeschouwers maar dan nog proberen we er helemaal voor te gaan. Het is een kwestie van concentratie, vertrouwen in elkaar en veel repeteren. In een volle concertzaal van de Vooruit kan het dan bijna niet meer stuk.

Indiestyle: Gaan jullie zondag opnieuw ontploffen?
Nordmann: We zijn in elk geval klaar om een kwartier lang alles op alles te zetten. Het is fantastisch om met Nordmann in de AB te mogen spelen. We kunnen niet meer verliezen.

Indiestyle: Maak eens een top drie van chips die jullie op tour niet willen missen.
Nordmann: In willekeurige volgorde: Doritos Sweet Chili, Lays peper en zout en Pickles XXL met ribbels.

De prognose van de Indiestyle-redactie? Nordmann mag als eerste spelen, blaast iedereen een oorontsteking en wint vlot de wedstrijd. Binnen enkele jaren staat de Afrekening vol jazzbands en maakt Jazzstyle een verslag over Humo’s Jazz Rally 2020.

 Humble Flirt

Humble Flirt
(foto door Bart Vander Sanden, Q&A door Jens Van Lathem en Thomas Konings)

In 2012 strandden de jongens van Humble Flirt nog in de halve finale van Humo’s Rock Rally, twee jaar later mogen ze in de eindfase gaan strijden voor een plek op het podium. De Antwerpse indierockers overtuigden zowel ons als de jury met hun subtiele sound, die wat deed denken aan Balthazar en Local Natives. De groep bewees daarnaast in de vorige rondes dat ze een goede cover kunnen brengen en ook zelf al beschikken over enkele slimme liedjes met heel wat radiopotentieel. We hadden een kort gesprek met de band.

Indiestyle: In 2012 deden jullie ook al mee aan Humo’s Rock Rally. Was de beslissing om opnieuw mee te doen snel genomen?
Humble Flirt: Eigenlijk niet. Na de Rock Rally van 2012 vonden we dat het nog niet helemaal goed zat en zijn we uitgebreid naar vier bandleden. Pas na een bepaalde tijd hebben we dan een eigen sound en werkwijze gevonden. We hadden even goed van naam kunnen veranderen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Deze Rock Rally leek het juiste moment om opnieuw naar buiten te komen; het blijft natuurlijk een goede manier om een groter publiek te bereiken. Het is iets waar we helemaal geen spijt van hebben gehad.

Indiestyle: Denken jullie dat podiumervaring een grote factor voor succes is bij Humo’s Rock Rally?
Humble Flirt: Podiumervaring is zeker een voordeel, maar absoluut geen must. Kijk naar Sleepers’ Reign; zij hadden alleen nog maar op een verjaardagsfeestje gespeeld. Hun eerste echte optreden was dus op de Rock Rally en ze eindigden 2de en hadden de publieksprijs.

Indiestyle: De finale komt nu snel dichterbij. Hoe denken jullie je voor te bereiden om de AB helemaal plat te spelen?
Humble Flirt: In de AB mogen spelen is natuurlijk een goede motivatie om eens een extra keer te repeteren in de week. Daarnaast proberen we wat na te denken over welke drie nummers we gaan spelen en zullen we, zoals tijdens elke voorgaande ronde, net na de loting van de speelvolgorde langs de dichtstbijzijnde McDonalds gaan.

Indiestyle: Wij zijn vooral wild van het nummer ‘Words Collide’. Kan je ons iets meer vertellen over hoe het geschreven werd en welke invloeden erin steken?
Humble Flirt: We schrijven alles met vier en veel van de liedjes krijgen pas vorm doorheen een langere tijd van repetities. Omdat we er op die manier wel allemaal onze eigen ideeën insteken is het moeilijk om specifieke invloeden aan te wijzen. Ik denk trouwens dat we ons sowieso niet spiegelen aan één bepaalde groep of sound, wat waarschijnlijk meer het geval zou zijn wanneer er één iemand met songs komt aanzetten.

Indiestyle: Alles met vier schrijven kan ook soms voor problemen zorgen. Clashen jullie meningen wel eens over de richting die een nummer uitgaat, en hoe lossen jullie dat dan op?
Humble Flirt: Wanneer één van ons een uitgesproken mening heeft over iets, dan komt dat vrij snel bovendrijven. Dus als er ook maar één iemand is die vindt dat een idee, zanglijn of stuk niet goed is, dan wordt dat pad direct verlaten. Uiteindelijk zal het dan wel niet zo’n goed stuk geweest zijn als er dan al een bandlid niet overtuigd is. Het is belangrijk dat je de song zelf graag speelt of je brengt ze niet met de nodige goesting. We zijn dus heel democratisch in onze manier van liedjes maken.

Indiestyle: Welk bandlid heeft de meest foute muziek op zijn iPod staan?
Humble Flirt: Daar zullen vooral onze zanger en bassist schuldig aan zijn. Zij zijn grote fans van ‘Someone New’ van Eskobar. Daar is niks mis mee overigens.

De prognose van de Indiestyle-redactie? De groep haalt haar beste verleidingskunsten boven om de jury op een minder muzikale manier te overtuigen van haar kunnen. Omdat de jongens zo nederig zijn, worden ze beloond met een plek op het podium.

Nordmann website

Humble Flirt Facebook

Alles over de Rock Rally op de Humo-website

Tickets voor zondag vind je op de website van de AB