Humo’s Rock Rally 2014 – Finale in de AB 30.03 – vooruitblik met Samowar en Five Days

door Thomas Konings

Indiestyle heeft de voorbije maanden niet zelden met open mond staan kijken naar de deelnemers aan Humo’s Rock Rally 2014. Van al dat muzikale geweld wisten slechts tien bands en soloartiesten een plaatsje in de finale te veroveren. Zij geven op zondag 30 maart het beste van zichzelf in de Ancienne Belgique. Tot de grote dag schotelt Indiestyle je elke namiddag een gesprek met twee finalisten voor. We zijn benieuwd wie er op het hoogste schavot eindigt.

Vandaag: Samowar en Five Days

 

Samowar

Samowar
(foto door Johan De Man, Q&A door Jens Van Lathem en Thomas Konings)

Wat is die Samowar toch een mooie uitzondering in de finale van de Rock Rally: geen rock of gitaren bij het alter ego van Leen Diependaele, wel een verfrissende en eerder vernieuwende popsound, die het spannende van muziek combineert met toch een zekere aanstekelijkheid. Reken daarbij nog een engelachtige en eigenzinnige stem, en je bent helemaal verkocht. In een betere wereld had deze dame al lang in de spotlights van de blogosfeer gestaan, in de onze zal dat waarschijnlijk ook niet lang meer duren. Hieronder lees je de antwoorden van Samowar op enkele vragen die we haar voorschotelden.

Indiestyle: Muzikanten die enkel met vocalen, wat instrumenten en een loopstation het podium bestijgen zijn er wel meer. Wij denken vooral aan Grimes, Mesparrow uit Frankrijk en Nadine Carina uit Zwitserland. Wat betekent het voor jou persoonlijk om op die manier alleen voor een publiek te staan?
Samowar: Er is natuurlijk niets zo plezant als optreden met iets dat honderd procent van jezelf is, en zien dat anderen het ook leuk vinden. Maar eerlijk gezegd is het allemaal niet zo beredeneerd. Eerder dan een bewuste keuze, was het toch vooral ook pure noodzaak. Ik was geselecteerd voor FrappantPOP op basis van wat oude opnames en kon onmogelijk tijdig nog een groep samenstellen. Dan maar volledig alles zelf doen, dacht ik. Soms mis ik wel een band. Er is niets dat zo inspirerend werkt als goede muzikanten. En in de backstage is het toch ook altijd gezelliger met meer volk. Dus als er nog groepen op zoek zijn naar een zangeres, mogen ze altijd iets laten weten.

Indiestyle: Wie vond je backstage de gezelligste groep van Humo’s Rock Rally?
Samowar: Humbe Flirt kende ik al een beetje van op FrappantPOP. Na ons interview in het AB Café hebben we samen de trein genomen met allen een Chai Latte in de hand; niet echt rock-’n-roll, maar wel gezellig. Het is echt een fijne band en ik zou ze zeker in mijn top drie zetten.

Indiestyle: Wij zijn vooral wild van ‘Roots’. Kan je ons iets meer vertellen over hoe het geschreven werd en welke invloeden erin steken?
Alles groeit bij mij redelijk organisch. Met een loopstation kan je gewoon niet anders. Ik vertrek dus altijd vanuit de muziek. De woorden komen dan geleidelijk aan vanzelf, al vind ik teksten toch vooral hard werken. Bij ‘Roots’ zat ik met een song van Charlotte Gainsbourg in mijn hoofd en heb ik de muziek en de tekst samen in één ruk geschreven. Dat gebeurt niet vaak, maar als het al voorkomt is het meestal wel een goed teken. M’n sound blijft ook altijd evolueren. Een nummer zal live zelden twee maal exact hetzelfde klinken. De effecten waar ik mee werk laten het gewoon niet toe. Het hoeft ook allemaal niet honderd procent op voorhand vast te liggen. Dat houdt het spannend, zowel voor het publiek als voor mij. Op de ep die ik dringend eens officieel zou moeten releasen, hoor je in ‘Roots’ natuurlijk ook de invloed van Pascal Deweze die de productie deed. Zo hoorde hij bijvoorbeeld een Arabische viool in mijn demo en heeft hij er een echte bijgezet die ik super vind.

Indiestyle: Charlotte Gainsbourg ging voor haar laatste twee albums in zee met Beck. Wie zou, naast Pascal, jouw droomproducer zijn?
Samowar: Ik zou heel graag eens met Matthew Herbert samenwerken. Hij doet heel uiteenlopende dingen maar ze zijn allemaal interessant. Zijn samenwerking met Roisin Murphy van Moloko en zijn soloalbum ‘One One’ zijn mijn favorieten. Ik heb ooit gelezen dat hij bij het eerste gesprek over die plaat met Roisin Murphy haar de opdracht gaf om alle geluiden waar ze iets mee had in het dagelijkse leven op te nemen. Dat lijkt mij al leuk om nu meteen aan te beginnen. Ook een meer dansbare producer als Santi White van Santigold zou ik de max vinden. Toen ik haar live zag op Pukkelpop was ik eerst wel een beetje teleurgesteld omdat er zoveel meeliep op tape. Tegelijk heb ik daar wel beseft dat dat er eigenlijk ook niet zoveel toe doet. Het gaat op zo’n groot festival evenzeer om de show en misschien heb je dat dan wel nodig om een vol geluid de krijgen. Haar coole danseressen die met een zeer grote concentratie kampvuurdansjes deden, maakten het visueel wel meer dan goed.

Indiestyle: Wat is het grootste stressmoment dat je meemaakte op Humo’s Rock Rally?
Samowar: Ik ben normaal niet zo’n stresskip maar toen er tijdens de preselectie in Petrol feedback op m’n muziek was, kreeg ik het toch warmer dan normaal. Voor de rest is het tot nu toe één groot feest.

 Indiestyle: Als je op een dag beslist om naakte achtergronddansers naast je op het podium te zetten, ga je dan voor de combinatie Luc Janssen met Luc de Vos of Eppo Janssen met Bent Van Looy en waarom?
Tijdens een optreden als backing vocal op de Gentse feesten heeft Luc De Vos in het publiek eens vettige praat over mij verteld. Hij wist alleen niet dat hij tegen mijn vader aan het praten was. Op deze manier zou hij dat wel kunnen goedmaken. Luc Janssen neem ik er graag bij. Hij mag meteen ook mijn bindteksten voor zijn rekening nemen. Dat zou zalig zijn. Kunnen jullie dat regelen?

De prognose van de Indiestyle-redactie?  Met Luc Janssen en Luc De Vos als achtergronddansers brengt Samowar in de finale een door Santigold geïnspireerde show die de jury van haar sokken blaast. Dankzij de tien voor sfeer en gezelligheid wint de Antwerpse dan ook vlotjes de Rock Rally.

 

Five Days

 Five Days

(Foto door Bart Vander Sanden, Q&A door Emily Griffiths en Jens Van Lathem)

Five Days wonnen enkele maanden geleden al Rockvonk en zetten hun overwinningstocht vrolijk verder op Humo’s Rock Rally. In Leuven vergeleken we hen met een mengeling van Alt-J en Bombay Bicycle Club en vonden we het stiekem leuk dat ze zich nog te buiten gingen aan stemeffecten. Diezelfde spielerei haalde in de halve finale hun popvlinders uit de lucht maar toch gaf de jury het gezelschap de kans de Ancienne Belgique te overtuigen. Waarom moet je zondag naar Brussel komen om Five Days te steunen? Een nummer als ‘Jacks’ zou je volledig moeten overtuigen. Wij hadden een gesprek met het trio.

Indiestyle: In september speelden jullie pas je eerste show samen. Hoe is het allemaal zo snel kunnen gaan?
Five Days: Het is snel gegaan maar zo voelt het eigenlijk niet. We hebben allemaal wel ervaring in andere bands en dus lijkt het alsof we dit al heel lang doen. De klik was er meteen, we zitten op dezelfde golflengte en we kunnen in deze formatie echt onze zin doen. Het is dan ook des te leuker dat we gesmaakt worden door de jury’s van Rockvonk en Humo’s Rock Rally.

Indiestyle: Hoe kwamen jullie elkaar tegen?
Five Days: Pieter (zang) en Moreno (bas) kennen elkaar van school. Toen Moreno en Bert (drum) elkaar ontmoetten in een andere band was het liefde op het eerste gezicht. Niet veel later raakten we alledrie aan de praat over een gemeenschappelijk ei dat we kwijt wilden en Five Days was geboren.

Indiestyle: Zijn er veel verschillen met Rockvonk en hoe hebben jullie je daaraan aangepast?
Five Days: Het zijn heel erg verschillende wedstrijden maar we blijven ons ding doen. We hechten erg veel belang aan onze sound dus we gaan die niet veranderen om in een bepaalde wedstrijd beter te scoren. Dat we in de finale van Humo’s Rock Rally zouden staan hadden we niet zien aankomen, net als bij Rockvonk. Dit is namelijk nog maar ons tweede wapenfeit. Er komen heel veel belangrijke mensen luisteren in de Ancienne Belgique dus we zetten echt alles op alles om goed te spelen.

Indiestyle: In onze ogen schrijven jullie vooral popmuziek. Wat is het perfecte recept voor een popsong?
Five Days: Zo’n formule bestaat niet, wij maken gewoon muziek zonder enige vooraf opgelegde regels en weten dus niet hoe een song zal uitdraaien. Dat ons werk toch eerder gezien wordt als poppy zal te maken hebben met onze gemeenschappelijke voorliefde voor catchy melodieën en strakke nummers.

Indiestyle: Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Five Days: We worden vooral beïnvloed door kartonnen dozen en teddyberen. Over kartonnen teddyberen praten we liever niet, daar hebben we geen mening over.

Indiestyle: Als jullie filmmuziek mochten maken, welke soort scène zou dan perfect passen bij jullie sound?
Five Days: Ooit muziek mogen schrijven voor een film of serie zou fantastisch zijn, maar dat is echt nog een ver-van-ons-bed-show. Five Days bestaat nog maar net en we willen nu vooral denken aan realistische doelen. Zelfs in deze finale staan leek een paar maanden geleden nog een utopie. Nu willen we eerste een leuk album schrijven, we zitten erg graag in de studio en moeten daar eens werk van gaan maken.

Indiestyle: En laat nu even jullie fantasie de vrije loop, welke film mag het zijn?
Five Days: Titanic II.

De prognose van de Indiestyle-redactie? Five Days tuimelen de top drie binnen en veroveren volgend jaar de wereld in het voorprogramma van Drake en Justin Timberlake. Hun debuutplaat verschijnt in 2022.

Samowar Facebook

Five Days Facebook

Alles over de Rock Rally op de Humo-website

Tickets voor zondag vind je op de website van de AB