Incubate 2012 – Line up volledig, affiche met oa Mogwai, Yann Tiersen en Laibach

door Bart Somers

Incubate, het festival dat van 10 tot en met 16 september plaatsvindt op meer dan twintig locaties in de Tilburgse binnenstad, heeft het reguliere programma rond. Onder de laatste toevoegingen is de invloedrijke metalband Napalm Death, die vanaf de jaren tachtig vooraan heeft gelopen in de race om de hardste en snelste band op aarde te zijn. Incubate presenteert bijna driehonderd artiesten met onder andere Mogwai, Yann Tiersen en Laibach.

Begonnen als een undergroundfestival is Incubate in korte tijd uitgegroeid tot een breed gedragen stadsfestival. Van peuters tot bejaarden komen in contact met grensverleggende cultuur via speciale workshops en projecten. Het thema van dit jaar is You Are Incubate, waarbij mensen op verschillende manieren zelf kunnen bijdragen aan het festival. Voorbeeld hiervan is het posterproject ‘Inside Out’ van de Franse kunstenaar en TED-prijs winnaar JR. Meer dan duizend Tilburgse moeders zonden hiervoor hun foto in. Een ander spraakmakend project is de open source expositie, waarbij driehonderd exposanten, van hobbyist tot professional, deelnemen. Dit is de grootste open expositie ooit in Nederland.

Vincent Koreman, artistiek leider van Incubate: “Ik denk dat het programma veel mensen aanspreekt vanwege de diversiteit.” Het multidisciplinaire programma bevat veel Nederlandse premières. Daarnaast is er nog een tweedaagse internationale conferentie. Koreman is trots op de programmering die is neergezet: “ik kijk vooral uit naar de bijzondere performance ‘The Destroyed Word’ van Santiago Sierra. Zijn werk was al eerder op de Biënnale van Venetië en in Tate Modern te zien, maar nog nooit in Nederland. Op Incubate eten varkens een hele grote letter op. Ik ben heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken.”

Onlangs won Incubate nog de prijs voor leukste stadsevenement van Nederland. Buitenlandse bezoekers en buitenlandse media weten het festival steevast te vinden. Het festival verkocht in de voorverkoop kaarten aan bezoekers uit onder andere Australië, Rusland en Verenigde Staten. Journalisten van toonaangevende buitenlandse media als The Wire, the Quietus, NME en BBC bezoeken het Tilburgse festival.

Het volledige programma, info over tickets en handige weetjes vind je allemaal op www.incubate.org.

Incubate
Incubate is een stadsfestival voor cutting-edge cultuur. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt het meer dan 250 culturele voorlopers. Zo creëert Incubate een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en theater. In een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vindt plaats van 10 tot en met 16 september 2012 op meer dan twintig locaties in Tilburg. Van café tot kerk. Van boerderij tot popzaal.

De ticketverkoop is reeds gestart. Kaarten zijn te koop op www.incubate.org, bij Free Record Shop in Nederland en België en bij Sounds Records en 013 in Tilburg. Passe-partouts voor alle zeven dagen zijn beschikbaar voor € 75,00. Ook zijn er dagkaarten beschikbaar voor € 15,00 tot € 27,50 in de voorverkoop.

Het programma van Incubate 2012 in vogelvlucht:

Muziek
Bevestigde muziekartiesten voor Incubate zijn onder vele andere Mogwai, Yann Tiersen, Buzzcocks, Fields Of The Nephilim, Laibach, Nurse With Wound, British Sea Power, Johannes Heil, Anthony Rother, Damo Suzuki, Japandroids, Nathan Fake, Moodymann, Reigning Sound, Sleepy Sun, King Midas Sound, Kid Ink, The Men, Chris & Cosey, Black Dice, Human Don’t Be Angry (Malcolm Middleton), Pete Namlook, A Winged Victory For The Sullen, Howlin Rain, Bill Wells & Aidan Moffat, Heiko Laux, Andy Stott, Nils Frahm, Matt Elliott, Nguzunguzu, Evangelista, Greg Haines, Ital, Amen Dunes, Expo ’70, Angel Olsen, Silver Apples, Endless Boogie, Kid Ink, Richard Buckner, Sabir Mateen, Caspar Brötzmann Massaker, Busdriver, The Haxan Cloak en Ramesses.

Beeldende kunst
De kunstenaars en kunstprojecten die Incubate presenteert zijn: Santiago Sierra, de spraakmakende Spaanse topkunstenaar komt een deel van zijn controversiële werk ‘The Destroyed Word’ uitvoeren met varkens. Voor de grootste Open Source Expo van Nederland hebben driehonderd kunstenaars zich aangemeld om mee te doen. Deze expositie is te zien in de Koepelhal naast het station en is gratis toegankelijk. Daar zal ook de Britse kunstenares Leah Capaldi haar performance ‘7 hours, 7 days’ uitvoeren waarbij ze een karaoke-uitputtingsslag doet. In bkkc exposeren vijf jonge Brabantse kunstenaars onder de noemer New Jacks 4.0 en het Center for Creative Activism vraagt via een grote installatie bij de openbare bibliotheek Tilburg centrum aan mensen of kapitalisme voor hen werkt.

Film
Incubate presenteert dit jaar meer dan 90 films. In het uitgebreide programma zijn onder andere opgenomen Midori-Ko, waarvoor regisseur Keita Kurosaka in dertien jaar tijd met de hand 30.000 tekeningen maakte en Bellflower, een film die helemaal geschoten is met zelfgemaakte camera’s en op Sundance Film Festival heeft gedraaid. Andere opvallende films zijn Grandma Lo-fi, eerder ook te zien op SXSW en International Film Festival Rotterdam, Body Memory, die meer dan tien prijzen won inclusief ‘Best Animation Film Award’ op Clermont Ferrand film festival en The Last Bus, die ook meerdere malen in de prijzen viel, waaronder de Grand Prix op het Stuttgart Festival of Animated Film. Er zijn Nederlandse premières voor De Madammen van Mathilda en The Serenity Prayer. Ook The Monster of Nix wordt vertoond. Het nieuwe werk van de Nederlandse animatieregisseur Rosto is genomineerd voor een Gouden Kalf. Tom Waits en Terry Gilliam verzorgden stemmen in deze film.

Theater
De Haagse theatergroep Zeebelt cureert voor Incubate een zevendaags theaterprogramma met daarin werk van Tg. Zoogdier en Petra van der Schoot, Andreas Bachmair, Johanna Biesewig, Stephanie Pan, Jaime Ibanez, Nicola Unger, Ola Maciejewska en Sarah van Lamsweerde. Zeebelt staat bekend om haar speelse manier van werken. Een voorbeeld is Jamie Ibanez die met zijn lichaam live tekenfilms maakt.

Debat
De jaarlijkse conferentie van Incubate vindt dit jaar voor het eerst over twee dagen plaats. Het sterke programma bevat op vrijdag onder andere Simon Reynolds over do it yourself, Mark Fisher over het alternatief voor kapitalisme en een interview met Damo Suzuki (ex-Can) over de grootste band ter wereld.

En op zaterdag spreekt onder anderen Robert Levine (voormalige hoofdredacteur Billboard) over de bedreigingen van digitale cultuur en hoe organisaties ermee om moeten gaan, vertelt Chris Jones over de guerrilla manier van filmmaken, Roy Wilkinson over de invloed van vogelspotten op muziek en het inde van rock en Jasper Visser over het museum van de toekomst. Beide dagen zijn er meerdere discussiepanels door onder andere internationale media, muzieklabels en een sprekersprogramma door de internetpartner van Incubate: Freshheads.