IndieGloria: beluister de uitzending van 19.01, met interview The Hives

door Filip Van Der Elst

Technische problemen zorgden ervoor dat de wekelijkse radio-afspraak met IndieGloria in het water viel, maar de uitzending staat nu wel online. En die is de moeite: je hoort het interview dat Filip in december had met The Hives, de Zweedse garagerocktrots. Dat interview kan je later deze week ook integraal lezen op Indiestyle.

Daarnaast is het ook een behoorlijk interessante week geweest: sommige bands lieten nieuwe singles op de wereld los, anderen kondigden Belgische concertdata aan. En we ontdekten opnieuw fris en jong talent. Aan jou om te oordelen. De volledige uitzending kan je luisteren op MixCloud en hieronder vind je een overzichtje

The Airborne Toxic Event – Timeless

Wie geen fan was van het eerdere werk van The Airborne Toxic Event, zal deze jongste single ook maar niets vinden. Wij zijn echter meteen enthousiast: zanger Mikel Jollett legt opnieuw zijn diepste zieleroerselen bloot. Het verlies van niet minder dan vier familieleden ging eraan vooraf. Jollett probeerde het ooit als schrijver van romans, en dat hoor je aan zijn diepgaande en tegelijkertijd uiterst toegankelijke en tastbare teksten. Het derde album van deze rockers uit Los Angeles heet Such Hot Blood en verschijnt in april.

Between Borders – Free

Eerlijk gezegd: we weten er niets van buiten dat ze uit Duitsland komen. En dit aanstekelijk nummertje geeft, zoals de protagonist uit de videoclip, meteen de goesting om zelf de loopschoenen aan te trekken. Dit liedje werd ook al geselecteerd voor een commercial van hoofdtelefoonproducent Bose.

Youth Lagoon – Dropla

Het debuutalbum van Youth Lagoon, The Year of Hibernation, komt in aanmerking voor de meest intense plaat die we in jaren hebben gehoord. En deze ‘Dropla’ doet alvast het beste vermoeden voor ‘Wondrous Bughouse’, het tweede album dat op vijf maart verschijnt. Muziek die zo doet dagdromen en tegelijkertijd zo door mes en been weet te snijden, verdient applaus op alle banken en felicitaties van de jury.

The Virginmarys – Dead Man’s Shoes

Sinds The Subways zijn wij onvoorwaardelijk fan van compromisloos rocken én plezier maken, en dat is een les die The Virginmarys duidelijk begrepen hebben. Dit Britse trio bestaat al sinds 2006, en mocht al optreden in het voorprogramma van de meest uiteenlopende bands: van Slash tot We Are Scientists. En eerlijk gezegd, we kunnen ons bij beide boekingen wel iets voorstellen. Snedig, up-tempo en gewoonweg plezant is hun motto. Hun eerste CD ‘King of Conflict’ ligt op vijf februari al in de winkelrekken.

Hey Sholay – Wishbone

Nog een Britse band die je absoluut in de gaten moet houden. Het duurt even voor ‘Wishbone’ losbarst, maar eenmaal het zover is gebeurt dat met episch aanvoelende bravoure. Pompend drumwerk in combinatie met een haast filmisch sfeertje, en een zanglijn (“don’t ever leave me now”) die wij al na twee luisterbeurten op iets te luid volume meekweelden. En we vragen ons ook wel af of The Rolling Stones voor hun nieuwste songtitel de mosterd haalden uit het zinnetje “it’s all doom and gloom for me”. Betwijfelbaar, maar je weet natuurlijk maar nooit.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook. Heb je zelf suggesties of vragen voor het programma? Stuur dan gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com.