IndieGloria – herbeluister de soundtrackspecial van 09.02

door Filip Van Der Elst

In deze uitzending duiken we de filmwereld in! Verschillende bekende en minder bekende bands namen al liedjes op voor een film of zagen hun nummer verschijnen op de soundtrack. Wij selecteerden een aantal steengoede films en hun muziek. Alex Turner schreef bijvoorbeeld de soundtrack van Submarine, in The Perks of Being a Wallflower staan klassiekers uit de jaren ’90 centraal en Into the Wild wordt begeleid door de prachtige songs van Eddie Vedder. Films met een wat melancholischer thema maken ook plaats voor vrolijkere nummers, zoals Eternal Sunshine of the Spotless Mind met Mr. Blue Sky en 50/50 met Carries On. Stuk voor stuk het bekijken én beluisteren waard!

De volledige uitzending kan je herbeluisteren op MixCloud

De selectie van de week:

Vagabond – Wolfmother (uit ‘(500 days of) Summer’)

Wolfmother kennen we als een bende verwilderde Aussies die eruit zien alsof ze er net een setje op Woodstock hebben opzitten, maar in de soundtrack van onze favoriete romantische komedie aan het iets alternatievere eind van het filmspectrum komt hun intiemere kant naar boven. Deze ‘Vagabond’ schippert tussen ontroeren en wild schoppen en doet uiteindelijk beide.

Nog in deze soundtrack: ‘Sweet Disposition’ van The Temper Trap (hét doorbreekmoment voor deze ook al Australische band), ‘There Is A Light That Never Goes Out’ van The Smiths en ‘She’s Got You High’ van Mumm-Ra

Alexi Murdoch – All My Days (uit ‘Away We Go’)

Zelden zo’n bijpassende soundtrack gehoord als de songs die Sam Mendes verzamelde van deze fragiel klinkende singer-songwriter voor zijn onderschatte meesterwerk ‘Away We Go’. Een jong koppel doorkruist de VS op zoek naar de beste plek om hun verwachte spruit op te voeden, de zachte stem van Murdoch begeleidt hen bij de zoektocht.

Nog in deze soundtrack: veel Alexi Murdoch (luister zeker ook naar ‘Orange Sky’ of ‘Blue Mind’), maar ook ‘Meet Me in the Morning’ van Bob Dylan en ‘Oh! Sweet Nuthin’ van The Velvet Underground.

Alex Turner – Piledriver Waltz (uit ‘Submarine’)

Dat Alex Turner van Arctic Monkeys tot meer in staat is dan recht-toe-recht-aan rocken bewees hij eerder al als de helft van The Last Shadow Puppets, samen met Miles Kane, maar ook de soundtrack van deze Britse coming-of-age film smaakt naar veel meer. Diepgaande, melancholische songs vormen een heerlijke mix met de typische, ietwat donkere Britse humor doorheen de film. Deze ‘Piledriver Waltz’ werd, geheel terecht, herwerkt voor de Monkeys’ laatste langspeler ‘Suck It And See’.

Nog in deze soundtrack: stuk voor stuk pareltjes van Alex Turner. Luister zeker ook naar ‘It’s Hard To Get Around The Wind’ of ‘Stuck on the Puzzle’.

Shout Out Louds – Very Loud (uit ‘Nick & Norah’s Infinite Playlist’)

Echt een film voor (indie)muziekliefhebbers. Een vrij standaard jongen-ontmoet-meisje verhaal, maar de geweldige soundtrack en feel-good sfeer doorheen de film compenseren ruimschoots voor het clichématige aspect. Nick en Norah gaan op zoek naar de band ‘Where’s Fluffy’, die op een nacht ergens in New York zouden optreden. Koppel dat aan een hoop alcohol en jongbloedse romantiek, en je hebt al snel een erg mooie film. En de subtiele humor doet ook al veel.

Nog in deze soundtrack: ‘After Hours’ van We Are Scientists, ‘Our Swords’ van Band of Horses en het beklijvend minimalistische ‘How To Say Goodbye’ van Paul Tiernan

French Kicks – Trial of the Century (uit ‘The Art of Getting By’)

Nog zo’n coming-of-age verhaal, over een verwarde jongen en een meisje dat stevig out of his league lijkt te zijn. Iets voor fans van het terecht gehypete ‘The Perks of Being A Wallflower’ (wees gerust, die zat ook in onze selectie), want qua aanpak en feeling zijn er zeker gelijkenissen. De soundtrack staat bovendien bol van de aanstekelijke en bekende of minder bekende indieplaten.

Nog in deze soundtrack: ‘Winter Lady’ van Leonard Cohen, ‘The Skin of My Yellow Country Teeth’ van Clap Your Hands Say yeah en ‘Here’ van Pavement.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook. Heb je zelf suggesties of vragen voor het programma? Stuur dan gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com.