Jake Bugg en de andere hoogtepunten van 2012 voor Filip Van der Elst

door Filip Van Der Elst

2012 zit er weer op. Benieuwd van welke releases en concerten onze medewerkers het meest genoten hebben? Wij eigenlijk ook, dus vroegen we het hun. Hieronder vind je de hoogtepunten van 2012 voor Filip Van der Elst.

ALBUM TOP 10
1. Jake Bugg – Jake Bugg
2. The Gaslight Anthem – Handwritten
3. Bruce Springsteen – Wrecking Ball
4. The Vaccines – Come of Age
5. Muse – The 2nd Law
6. Spector – Enjoy It While It Lasts
7. The Tallest Man on Earth – There’s No Leaving Now
8. alt-J – An Awesome Wave
9. Passion Pit – Gossamer
10. Two Door Cinema Club – Beacon

LIVE TOP 10
1. Bruce Springsteen – Pinkpop
2. Sigur Rós – Rock en Seine
3. M83 – Rock Werchter
4. The Killers – Sziget
5. The Gaslight Anthem – Ancienne Belgique
6. Kasabian – Vorst Nationaal
7. Godspeed You! Black Emperor – Koninklijk Circus
8. The Tallest Man on Earth – Ancienne Belgique
9. Hot Chip – Ancienne Belgique
10. The Hives – Ancienne Belgique

OOK OPVALLEND IN 2012
De jammere vaststelling dat The Killers geen knallers meer durven of willen schrijven, getuige de teleurstelling van hun laatste plaat. Live staan ze er gelukkig nog als een huis. Bloc Party bestaat nog/opnieuw, maar de vibe van 2007 hebben ze nog niet weten terug te brengen. Nieuwe platen van Muse lijken iedereen koud te laten, behalve mij. Bruce Springsteen is een van die oude glories die er nog in slaagt om én razend actuele platen te maken én spetterende optredens te verzorgen. Pop en rock blijft het goed doen in moeilijke tijden en heeft enkele fantastische namen klaarstaan voor 2013. Bands als Imagine Dragons, Clock Opera, MS MR en Kodaline lieten al zeer sterk materiaal op de wereld los, en zouden ook in de categorie hieronder kunnen passen.

EN 2013?
2012 was nog maar een voorsmaakje van de opmars die Jake Bugg zal maken. En België lijkt me klaar voor de potloodscherpe poprock van Spector. Verder verwacht ik behoorlijk wat van volgende namen, in willekeurige volgorde: Palma Violets, CHVRCHES, Bastille, Swim, The 1975 en Theme Park. Nieuw materiaal en/of reeds aangekondigde optredens van Sigur Rós, Foals, Crystal Fighters, Black Rebel Motorcycle Club, The Joy Formidable en Phoenix laten me nu alvast watertanden. Verder droom ik luidop over een nieuwe tour van Pulp en mogen The Strokes nu toch eindelijk eens naar België afzakken. Misschien nu hun vijfde plaat in de maak is?
Wat het livegebeuren betreft, zal Rock Werchter stilaan opnieuw zijn plaats bovenaan het Belgische festivallandschap innemen, want de uitbreiding mag een schot in de roos genoemd worden en die zal zich nog voortzetten.