Kanye steelt show op Grammy Awards, Sam Smith de prijzen

door Thomas Konings

Echt relevant kan je de Grammy Awards bezwaarlijk noemen, zeker niet als je het bekijkt vanuit een muziek-kritische houding. Ook dit jaar maakte de jury weer enkele bizar keuzes, al waren er ook aangename verrassingen. Sam Smith bleek aan het einde van de Amerikaanse avond de grote winnaar met vier grote prijzen, die voor beste song, beste opname, beste popplaat en beste nieuwkomer. Pharrell mocht evenveel prijzen mee naar naar huis nemen, zij het in minder belangrijke categorieën. Beyoncé had verder net als twee voorgenoemde artiesten zes nominaties, zij kon er maar drie van verzilveren en dan vooral in de r&b-categorie.

Beck z’n ‘Morning phase’ werd verrassend genoeg bekroond tot album van het jaar, de artiest mocht ook de prijs voor beste rockalbum ophalen. St. Vincent maakte de beste alternatieve plaat, Aphex Twin kreeg de prijs voor beste dance-album. De winnaars in alle andere categorieën vind je hier.

Het gebeuren rond de awards is inmiddels net zo belangrijk als de prijzen op zich. Daarbij was het vooral Kanye West die de aandacht naar zich toe trok. Eerst maakte hij bekend de executive producer van Rihanna’s nieuwe album te zijn, daarna bestormde hij het podium voor sterke performances van ‘Only one‘ en ‘FourFiveSeconds‘ en tot slot dreigde hij al dan niet voor de grap Becks speech te onderbreken. Later zou de Amerikaanse rapper verklaren dat Beyoncé en niet Beck de prijs voor album van het jaar verdiende.