Karl Hyde – Edgeland: debuutalbum en live gigs in België en Nederland in april

door Filip Van Der Elst

Underworld is ons allen welbekend: een van de belangrijkste elektronische bands uit de jaren ’90, met enkele legendarische clubhits op hun conto. Denk maar aan platen als ‘Born Slippy’ en ‘Rez’, onder meer bekend uit de soundtracks van respectievelijk ‘Trainspotting’ en ‘Vanilla Sky’.

In de loop der jaren heeft Underworld bewezen dat ze tot veel meer in staat zijn dan het simpelweg in mekaar knutselen van beenharde technoplaten. Denk maar aan hun resem samenwerkingen met regisseur Danny Boyle, zoals het verzorgen van de nu eens intimistische en dan weer bombastische soundtrack van de sciencefictionthriller ‘Sunshine’, of hun bijdrage aan het muzikale luik voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

Het solo-avontuur van frontman Karl Hyde past daar zeker bij. Zijn album ‘Edgeland’ verschijnt op 22 april en staat mijlenver van hoe we Underworld kennen. De plaat is gecoproducet door Leo Abrahams, die eerder al met artiesten als Pulp en Brian Eno samenwerkte. Wij verwachten ons aan een minimalistisch meesterwerk dat meer naar ambient dan naar rauwe elektronica zal neigen.

Hyde komt zijn plaat enkele dagen voor de release voorstellen in Amsterdam (De Duif via Paradiso, 17.04, info & tickets) en Brussel (AB, 20.04, info & tickets). Het belooft de moeite worden, want Hyde zou ook een herwerkte versie van enkele Underworld-klassiekers ten derde brengen. Drive boy, dog boy, dirty numb angel boy!

Underworld website

Verdeeld door Universal Music