Laat je bezweren door Rumours’ wanhopige shamanhop op ‘Infant EP’ (première)

door Gilles Dierickx

Live Fast Die Young is goed op dreef, de laatste tijd. Of ja, in de eerste plaats de bands die het booking-/managamentkantoor en label – met verve – begeleidt. MAZE en Crowd Of Chairs releaseten vorige week nog hun split-ep, en ook 30.000 Monkies brachten onlangs een sterke plaat uit. Iets waar daarnaast under the surface (in de positieve zin, uiteraard) erg naar uitgekeken werd, is de eerste release van Rumours. Die is er vandaag, heet ‘Infant EP’ en kan je hier voor het eerst beluisteren.

Donker en elektronisch. Dat vat ergens de kern van Rumours, hoewel er met de vijf nummers van de ep een breed spectrum van duistere electronica wordt verkend – tot knipogen naar seapunk toe. Zo bouwt ‘Watch me’ de onbehaaglijkheid per synthlaagje op, om uiteindelijk te ontploffen in een vette rave met techno-allures. Waarom Rumours zichzelf wel eens met shamanhop durft labelen, komt er dan weer uit met de enigmatische, koude riedeltjes van single ‘Surface’.

Hannah Vandenbussche en Stefanie Mannaerts maakten ooit nog deel uit van The Spectors, maar met ‘Cover’ wordt duidelijk waar de twee elkaar écht vinden – en waarom alles zo goed werkt met de beats en blieps Jonas Boermans en Pieter-Jan Cools. De krachtige samenzang van de dames brengt de eerst voorzichtige triphop tot wanhopige en wazige sferen, waar pakweg Arca niet ver weg lijkt, terwijl in het lichtjes dansbare maar erg obscure ‘Phoef’ ook snel een vorm van bezwering opduikt.

Intense trip, die ‘Infant EP’. Maar erg intrigerend, en heel mooi. Wanhoop kán mooi zijn: geniet ervan. En ga vanavond naar de 019 in Gent, waar Rumours het plaatje komen voorstellen, in goed gezelschap van Onmens en Youff.