Leffingeleuren 2012 – Festival bevestigt Black Box Revelation, Telepathe, Isbells en anderen

door Bart Somers

Met nog eens acht namen begint de affiche van Leffingeleuren steeds meer vorm aan te nemen. De komst van Joss Stone zal zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. De Britse souldiva brengt eind juli ‘The Soul Sessions, Vol. 2’ uit, haar zesde plaat, die ze exclusief komt voorstellen op Leffingeleuren. Andere namen zijn JD Mc Pherson en de Belgische bands Black Box Revelation en Isbells. Verder komt Jamie Reynolds van Klaxons een DJ-set brengen.

Eerder waren ook al Beirut, Nneka, The Temper Trap, Kitty, Daisy & Lewis, Staff Benda Bilili, The Subways en The Van Jets aangekondigd. Net als de voorbije jaren zal er ook nu weer van alles te ontdekken zijn: Japandroids, Speech Debelle, Telepathe en Tu Fawning bijvoorbeeld.

De ticketverkoop is gestart. Dagtickets kosten 37 euro in voorverkoop, weekendtickets kosten 82 euro. Meer info op www.leffingeleurenfestival.be. In de komende weken worden er nog een twaalftal namen bekend gemaakt.

Derde reeks namen
Joss Stone (uk)
Black Box Revelation
Klaxons DJ-set (uk)
JD McPherson (us)
Telepathe (us)
Tu Fawning (us)
Isbells
Speech Debelle (uk)

Zitten er artiesten tussen die je niet kent? De organisatoren van Leffingeleuren waren zo vriendelijk om ons over elk van hen een korte beschrijving te bezorgen. Die delen we graag met jullie.

Joss Stone (uk)
Hoewel Joss Stone nog altijd maar 25 is lijkt het wel of ze al jaren meedraait. Ze debuteerde dan ook al op haar 16e met ‘The Soul Sessions’, een verzameling soulcovers waarvan The White Stripes ‘Fell In Love With A Girl’ één van de opvallendste was. Haar tweede plaat ‘Mind Body and Soul’ bevatte haar grootste hit tot nu toe, ‘You Had Me’. Vorig jaar bracht ze ‘LP1’ uit, een samenwerking met Dave Stewart en ook vorig jaar vervoegde ze de supergroep SuperHeavy met Mick Jagger en Damian Marley. De Britse souldiva brengt eind juli The Soul Sessions, Vol. 2 uit, haar zesde plaat, die ze exclusief komt voorstellen op Leffingeleuren.

Klaxons DJ-set (uk)
Dit najaar komt de derde plaat uit van de Londense indie-rockers Klaxons. Ze werken ervoor samen met James Murphy (LCD Soundsystem) en The Chemical Brothers. Het wordt de opvolger van ‘Myths Of The Near Future’ waarvoor ze in 2007 de belangrijke Mercury Prize wonnen en ‘Surfing The Void’ (2010). In de marge van het succes van zijn band ontwikkelde bassist Jamie Reynolds een DJ-carrière die hem nu naar Leffinge brengt.

JD McPherson (us)
‘North Side Gal’ is ongetwijfeld één van de opvallendste singles die afgelopen voorjaar de playlist van Studio Brussel haalden. Een retro-rockabilly kraker van de zuiverste soort dat uit het debuutalbum ‘Signs & Signifiers’ van het sympathieke trio komt. JD McPherson is een voormalige punkrocker uit Oklahoma die het licht zag na het horen van een Buddy Holly compilatie. Zijn verdere inspiratie putte hij uit de erfenis van Little Richard en Fats Domino.

Telepathe (us)
Telepathe is een hip electro-indie duo uit Brooklyn dat dit najaar zijn tweede plaat uitbrengt op het label van David Sitek (TV On The Radio). Sitek was ook al producer van hun debuutplaat ‘Dance Mother’ en hij zal zorgen voor een remix van de eerste single die in augustus uitkomt. Ook Trent Reznor (Nine Inch Nails) zorgt voor een remix. Hun synthpop lijkt zowel beïnvloed door Giorgio Moroder als Animal Collective. Het resultaat houdt het midden tussen The Knife, Gang Gang Dance, The Ting Things en Rainbow Arabia.

Tu Fawning (us)
Uit het grote aanbod nieuwe groepen die elke week op de radar verschijnen is Tu Fawning vast en zeker eentje om te onthouden. De Amerikanen debuteerden in 2011 sterk met ‘Hearts On Hold’ en voegt daar nu het minstens even fijn en fris vervolg ‘A Monument’ aan toe. Zangeres Corrina Repp is met haar engelenstem en blonde lokken de spil van de groep. De band komt uit Portland waar de laatste tijd wel meer interessante groepen vandaan komen en slaagt er dankzij de vier multi-instrumentalisten in de band in om een rijk en inventief geluid neer te poten.
NU.nl: “Een met percussie overladen indiefanfare, die met finesse en bombast de aandacht weet te pakken.”

Isbells
Isbells is nog steeds de Leuvense band rond Gaëtan Vandewoude. Onlangs brachten ze hun tweede plaat ‘Stoalin’ uit, maar in vergelijking met de beginperiode kende de groep heel wat personeelswissels. Gitarist Gianni Marzo is gebleven maar Chantal Acda en Christophe Vandewoude zijn nieuw. Isbells bevindt zich ergens tussen Bon Iver en Sophia in. Ze spelen prachtige maar ingetogen songs waar de melancholie van afdruipt. Op Werchter bewezen zo ook de grote podia aan te kunnen.

Black Box Revelation
‘Belgian Pride’ stond er onlangs nog op Werchter op één van die bordjes vanuit het publiek. BBR is ook nog altijd ons favoriete Belgische duo, de op één na kleinste bezetting waarmee Jan Paternoster en Dries Van Dijck in het zog van The White Stripes, The Kills en The Black Keys de blues proberen heruit te vinden. Aanvankelijk was hun bluesrock vrij rudimentair, maar wie recent nog een concert zag hoorde 50 jaar rockgeschiedenis passeren. En daarbij valt steeds weer op hoe de twee nog steeds zeer jonge gasten zich als muzikant wisten te ontwikkelen. En vooral ook hoe die twee er echt in slagen samen te musiceren op het podium, en daar nadrukkelijk van te genieten. Een belangrijke ontwikkeling voor die hun toekomst als live-band. BBR trok in 2011 naar LA waar hun derde plaat ‘My Perception’ werd ingeblikt met de hulp van Alain Johannes (Them Crooked Vultures, QOTSA, Desert Sessions). Momenteel draait de derde single uit die plaat ‘Skin’ alweer overuren op de betere radiozender.

Speech Debelle (uk)
Speech Debelle werd in 1983 in Londen geboren als Corynne Elliot. Ze groeide op met de muzikale invloeden van haar Jamaicaanse roots, naast Michael Jackson en vroege R&B als TLC en Blackstreet. In 2009 kreeg ze de Mercury Prize voor haar debuut ‘Speech Therapy’. Dit voorjaar kwam haar tweede plaat ‘Freedom Of Speech’ uit op Big Dada, het Ninja Tune sublabel waar we ook Roots Manuva terugvinden. Het is dan ook geen toeval dat Roots Manuva op beide platen een gastrol vertolkt. Speech Debelle wist een eigen positie binnen de hiphop te veroveren, dankzij haar unieke sound met veel reggae, soul en jazz invloeden en haar positive, poëtische lyrics.

Per dag

Vrijdag 14 september
The Van Jets
The Subways (uk)
Sleepy Sun (us)
Howlin’ Rain (us)
Klaxons DJ-set (uk)
JD Mc Pherson (us)
Telepathe (us)
Tu Fawning (us)

Zaterdag 15 september
Joss Stone (uk)
Nneka (ger/nig)
The Temper Trap (au)
Black Box Revelation
Japandroids (can)
Wolf People (uk)
Creature With The Atom Brain
Isbells
Speech Debelle (uk)
Compact Disk Dummies
Movoco

Zondag 16 september
Beirut (us)
Kitty, Daisy and Lewis (uk)
Staff Benda Bilili (con)
Spinvis (nl)
Big Harp (us)
‘t Schoon Vertier

www.leffingeleurenfestival.be