Leffingeleuren 2012 – programma aangevuld met o.a. Future Of The Left en Hong Kong Dong

door Bart Somers

Het Leffingeleuren Festival, dat plaatsvindt in Leffinge op 14, 15 en 16 september 2012, laat een vijfde reeks namen op ons los. Het betreft Future Of The Left (uk), Hong Kong Dong en Skip The Use (fr). JD McPherson daarentegen annuleert en Compact Disk Dummies zullen op vrijdag spelen en niet op zaterdag. Dagtickets en weekendtickets kopen kan via www.leffingeleurenfestival.be. We stellen de nieuw bevestigde acts graag voor in de woorden van de organisatoren van Leffingeleuren.

Future Of The Left (uk)
Deze compromisloze en snoeiharde band rond zanger en ex-Mclusky frontman Andy ‘Falco’ Falkous bracht dit voorjaar hun nieuwe en steengoede plaat ‘The Plot Against Common Sense’ uit. De groep kende wat bezettingswissels maar de kritieken op hun recente liveshows zijn unaniem lovend. Falco kan zich door het extra groepslid dan ook meer op zijn taak als frontman concentreren. De titel van het openingsnummer zegt meteen veel over de band: ‘Sheena Is T-Shirt Salesman’. Enerzijds, een duidelijk verwijzing naar de grote punkrocktraditie waar ze hun plek in verdiend hebben, anderzijds, bijtende kritiek wordt verpakt in spitse oneliners en sardonische humor. De band doet dan ook denken aan Dead Kennedys, No Means No en The Jesus Lizard.

Skip The Use (fr)
Jarenlang werd rock en pop niet met Frankrijk geassocieerd, maar sinds het succes van Phoenix kwam daar verandering in. Momenteel is Skip The Use uit Rijsel de succesvolste indierock band in Frankrijk, met hoge verkoopscijfers en volle concertzalen tot gevolg. Ze halen hun inspiratie zonder twijfel over het kanaal. Met hun combinatie van electro, rock hiphop en funk moeten wij al eens denken aan Bloc Party, Infadels, Late Of The Pier en Jack Penate. Deze uiterst energieke band heeft met Mat Bastard een opvallende frontman in huis die een publiek kan bewerken. Begin dit jaar brachten ze hun tweede plaat ‘Can Be Late’ uit.

Hong Kong Dong
Hong Kong Dong speelde in 2008 op de finale van Humo’s Rock Rally en op de eerste editie van Karma Hotel. Dit voorjaar debuteerden ze met ‘Sweet Sensations’ waarop ze allerlei invloeden (Zappa, Prince, Dirty Projectors) en genres (electro, pop, funk, indierock, avant-garde) verwerken tot een verrassend en eigenzinnig geheel. Soms breekbaar of dansbaar, soms groots of intiem, soms triest of vrolijk. Hong Kong Dong is de band van Boris en Sarah Yu Zeebroek, kinderen van Kamagurka, wat wellicht de welgekomen portie humor verklaart. Naast hen zien we ook Geoffrey Burton (gitaar) en Lennert Jacobs (drums, The Germans) terug.

Voorlopig programma Leffingeleuren 2012

Vrijdag 14 september
The Van Jets
The Subways (uk)
Sleepy Sun (us)
Klaxons DJ-set (uk)
Hong Kong Dong
Compact Disk Dummies
Telepathe (us)
Tu Fawning (us)
Howlin’ Rain (us)
+ HEADLINER to be announced

Zaterdag 15 september
Joss Stone (uk)
Nneka (ger/nig)
The Temper Trap (au)
Black Box Revelation
Japandroids (can)
Future Of The Left (uk)
Wolf People (uk)
Creature With The Atom Brain
Isbells
Skip The Use (fr)
Speech Debelle (uk)
Movoco
+ 3 namen

Zondag 16 september
Beirut (us)
Absynthe Minded
Kitty, Daisy and Lewis (uk)
Staff Benda Bilili (con)
Spinvis (nl)
Big Harp (us)
‘t Schoon Vertier
+ 1 naam

Leffingeleuren website