Leonard Cohen – tickets voor concerten in Gent te koop vanaf vrijdag om 9 uur

door Bart Somers

Amper twee jaar na zijn vorige triomftocht doorheen Gent (drie uitverkochte concerten op een prachtige locatie), kiest Leonard Cohen het Sint-Pietersplein uit als de startplek voor zijn nieuwe wereldtournee. Op 12 en 14 augustus 2012 zullen zijn trouwe publiek en de verzamelde wereldpers getuige zijn van de unieke manier waarop Cohen de songs van zijn nieuwe plaat (‘Old Ideas’) zal combineren met zijn feilloos gebrachte klassiekers (info & tickets).

‘Old Ideas’ – zijn eerste studioplaat in acht jaar – kwam in België rechtstreeks op de eerste plaats de Ultratop albumlijst binnen. Cohen stootte hierbij Adele van de troon en was meteen de oudste levende artiest die deze lijst ooit aanvoerde. Ook de pers was unaniem lovend, strooide vlot met vijfsterren recensies (lees hier de onze) en prees de unieke, relativerende toon van zijn teksten. De plaat opent met de oneliner I love to speak with Leonard. He’s a sportsman and a shepherd. He’s a lazy bastard living in a suit en bevat tien vakkundig geslepen parels waarin elke noot en lettergreep juist zitten.

De combinatie van Leonard Cohen en België kan de laatste jaren niet meer stuk, getuige de razendsnel uitverkochte concerten. Bij elke passage (Brugge, Brussel, Antwerpen en Gent) wist hij de aanwezigen zeer diep te raken. In de zomer van 2012 zakt Cohen opnieuw naar Gent af. Voor de stad die trotse bezitter is van de ‘Creative City of Music’- titel van Unesco, vormt de concertreeks dé ultieme link tussen muziek en patrimonium. Op zondag 12 en dinsdag 14 augustus zal Cohen zijn nieuwe wereldtour openen op het historische Sint-Pietersplein, voor een zittend publiek.

Over de emotionele impact van zijn optredens bestaat geen twijfel. Alle aanwezigen zijn het er roerend over eens: de gouden stem, het smetteloze pak, de grijze hoed en zijn ontwapenende glimlach zijn – net als zijn klassiekers – intact gebleven. Als Field Commander Cohen beslist om op tour te gaan, dan weet je dat hij er qua werkethiek volledig voor gaat. Hij staat iedere avond gemiddeld drie uur op het podium en zal deze keer naast ‘Ain’t no cure for love’, ‘Bird on a wire’, ‘Who by fire’, ‘Tower of Song’, ‘Hallelujah’, ‘I’m your man’, ‘Take this Waltz’, ‘Suzanne’, ‘Chelsea Hotel’, ‘Famous Blue Raincoat’, ‘So long, Marianne’, ‘If it be your will’ en ‘I tried to leave you’ ook een selectie uit ‘Old Ideas’ brengen.

Om het historische karakter van dit optreden ten volle uit te spelen, is er geopteerd om enkel zitplaatsen te voorzien. Zo zal iedereen ten volle kunnen genieten van het prachtige decor van dit concert. Het enige nadeel van deze opstelling is dat het aantal kaarten beperkt is. Een gewaarschuwde fan is er twee waard.

Op vertoon van je concertticket kan je gratis gebruik maken van pendelbussen van en naar parking Flanders Expo. De Lijn zet een maximaal aantal pendelbussen in om de concertgangers vlot heen en weer te brengen voor en na het concert.

Alle info op www.leonardcoheningent.be

Leonard Cohen website