Les Ardentes 2013 – 5 acts die je niet mag missen

door Thomas Konings

Naar goede gewoonte kan je dit jaar in juli weer een tripje naar Luik plannen voor het festival Les Ardentes. Op 11, 12, 13 en 14 juli kunnen muziekliefhebbers met een eclectische smaak hun hart ophalen aan een affiche vol binnen- en buitenlandse artiesten. Headliners als dEUS, Kaiser Chiefs en MIKA behoeven geen voorstelling meer. We geven wel graag vijf artiesten mee die iets minder bekend zijn, maar zeker ook de aandacht van het Luikse publiek verdienen.

Robbing Millions
Dit Brusselse vijftal is flink bezig om één van de Belgische revelaties van dit jaar te worden. In Vlaanderen is de band nog niet echt bekend, maar als het van ons afhangt, mag daar zeker verandering in komen. Hun prettige indierock leent de zon uit warmere oorden en tovert een lach op ieders gezicht. De bandnaam is trouwens een toespeling op Robbie en Robin Williams en het onderstaande nummer kwam tot stand na slepende discussies over een Dragon Ball Z-personage. Waarschijnlijk de sympathiekste band op de affiche.
Luister naar: Tenshinhan
Donderdag, HF6, 13u50 – 14u30

Miguel
Een aanrader voor de liefhebbers van Prince en Frank Ocean is de Amerikaanse r&b-zanger Miguel. Vorig jaar kon zijn album ‘Kaleidoscope Dream’ zowel op succes bij het grote publiek, als op enorm positieve commentaren van de muziekpers rekenen. Zijn nummers zijn, in navolging van The Weeknd, vaak hazy en seksueel getint. Live durft de man al eens z’n t-shirt uitschieten en ook z’n danspasjes zijn opmerkelijk. We zijn benieuwd of hij zich op Les Ardentes ook aan een sprongetje waagt.
Luister naar: Adorn
Donderdag, Open Air, 20u40 – 21u40


Het alter ego van de Deense Karen Marie Orsted werd dankzij enkele aanstekelijke nummers door een groot aantal bloggers opgepikt en bestempeld als een grote popster-in-wording. Haar sound kan je omschrijven als een minder mysterieuze variant van Purity Ring of als een Scandinavische Grimes met de hitgevoeligheid van CHVRCHES. Op een eerlijkere planeet zou de blonde zangeres gegarandeerd de hitlijsten aanvoeren.
Luister naar: Glass
Vrijdag, Open Air, 14u40 – 15u30

Jacco Gardner
Een hele lading Nederlands talent wist dit jaar voet aan wal te zetten. Naast bijvoorbeeld Thomas Azier en traumahelikopter was het vooral Jacco Gardner die internationaal hoge ogen gooide. Zijn album ‘Cabinet of Curiosities’ staat dan ook vol heerlijke psychpop-liedjes waar je meteen dol op bent. Bovendien groeiden Gardners liveprestaties show na show. Zondag is Gardner de eerste die aan de bak moet in HF6. Ideaal, lijkt ons, om de kater van de dag ervoor mee door te spoelen.
Luister naar: Clear The Air
Zondag, HF6, 14u20 – 15u10

Hanni El Khatib
Deze bluesrocker titelde z’n tweede album ‘Head in the Dirt’. Al te veel modder zien we liever niet op Les Ardentes, een optreden van Hanni daarentegen wel. Nadenken moet je niet bij El Khatibs muziek – zeker de nummers van z’n laatste plaat zijn cultureel niet al te hoogstaand – maar een luchtgitaar hier en daar is zeker van toepassing. Voor wie net als ons op een festival nooit genoeg krijgt van rauwe klanken in de stijl van The Black Keys en The White Stripes.
Luister naar: You Rascal You
Zondag, HF6, 16u20 – 17u10

Info, de volledige line-up en tickets vind je op de website van Les Ardentes.