London Calling 2014 – line-up mei-editie van festival lost eerste namen

door Jacky Ypzsilon

We hebben goed nieuws: de datum van de mei-editie van London Calling in Paradiso is bekend: vrijdag 9 en zaterdag 10 mei 2014. De organisatoren losten ook de eerste namen: Desperate Journalist, Wolf Alice, Arthur Beatrice, Ice Choir, The Proper Ornaments, Hospitality en The Delta Riggs komen optreden. De voorverkoop van London Calling begint op zaterdag 11 januari om 10u via Ticketmaster.

In 2014 gaat London Calling alweer zijn 22e jaargang in. Het festival dat in Paradiso wordt georganiseerd biedt een plek voor nieuw en opkomend talent uit Engeland, Amerika en ver daarbuiten. Op de voorgaande edities boekten niemand minder dan Blur, Placebo, The Libertines, The Kooks, Bloc Party hun eerste successen. In 2013 waren onder meer Jagwar Ma, MS MR, London Grammar, Palma Violets en Unknown Mortal Orchestra te gast op het halfjaarlijkse festival. Bezoek www.londoncalling.nl en www.paradiso.nl voor tickets en verdere info.

De zeven nieuwe bands beluisteren op Spotify kan via deze link. Hieronder delen we graag de info die de organisatie ons bezorgde over deze artiesten.

Line-up

De kans dat je nog niet van Desperate Journalist hebt gehoord is groot: de band uit Londen heeft misschien nog geen langspeler uit, maar de vier nummers die online zijn uitgebracht werden wel meteen opgemerkt door de Britse en Amerikaanse muziekblogs. En dat is niet voor niets. Desperate Journalist maakt spannende post-punk met pittige vrouwelijke vocalen, denk Savages, Bleached, Veronica Falls. Overtuigend, krachtig en live ongetwijfeld een sensatie.

Ellie Rowsell (zang en gitaar) en Joff (gitarist) begonnen Wolf Alice als folkband, maar toen er een iets te enthousiaste percussiesectie aanschoof veranderde hun geluid langzamerhand naar uitbundige en energieke indierock, waarbij soms het gas ook weer flink wordt teruggenomen. Wolf Alice heeft namelijk de perfecte balans gevonden tussen ruig gitaargeweld en intelligente, minimaal ingevulde muziekstukken. Ergens tussen het fluisterwerk van Mazzy Star en de lo-fi klanken van Pavement en The Fall in.

Arthur Beatrice uit Londen maakt mysterieuze, minimale popmuziek – een beetje zoals The xx, maar meer indie dan electronisch – en ze staan op het punt om internationaal door te breken. De band heeft een frontman en frontvrouw: Orlando Leopard en de sierlijke Ella Girardot. De ritmesectie wordt bezet door de broers Elliot en Hamish Barnes. De singles ‘Midland’ en ‘Carter’ doen het goed in Engeland, en de verwachtingen zijn hoog voor het debuut ‘Working Out’ dat in februari verschijnt.

Elliott Hammond, toetsenist van Wolfmother, is de frontman van The Delta Riggs. Deze band uit Sydney maakt pure rock ’n roll, met invloeden uit 70’s psychedelica en hardrock. Het nummer ‘Hex.Lover.Killer.’ is een heerlijk aanstekelijk rock ’n roll anthem, een meezinger die gemaakt lijkt te zijn voor uitbundige mensenmassa’s en festivals. De ep van The Delta Riggs werd in april van 2013 uitgebracht en het wachten is nu op de eerste officiële release van de band. Voor fans van Wolfmother, Jet, Cage The Elephant, The Hives.

Ice Choir. Pet Shop Boys, Erasure, Spandau Ballet, Visage, Johnny Hates Jazz, Tears for Fears en dat dan door de drummer van Pains Of Being Pure At Heart dan heb je Ice Choir. Het project van Kurt Feldman -want zo heet hij – is een ode aan de jaren tachtig. Gladde Synths, barokke vocalen, romantische teksten en een hitsige drumbeat. Het debuutalbum ‘Afar’ is net uit en staat vol met sexy popmuziek.

The Proper Ornaments werd in 2010 opgericht door James Hoare (Veronica Falls) en Max Claps. De muziek van deze nieuwkomers is te omschrijven als perfecte indiepopmuziek, minimalistisch en klassiek, aanstekelijk en tijdloos. Ergens doet het denken aan The Velvet Underground en Jesus & Mary Chain, maar dan iets meer gepolijst en moderner. The Proper Ornaments tourde in 2013 met Crystal Stilts en is op dit moment bezig met het eerste studioalbum.

Amber Papini is de spil van de New Yorkse indieband Hospitality. Ze is een eigenaardige zangeres en songschrijver met een typisch Brits accent, maar dan met een Texaans tintje en haar liedjes getuigen van een enorme muzikale verbeeldingskracht. Tegendraadse indie. Vrolijk met een scherp toontje. Ze zou zo het derde zusje van Kim en Kelley Deal kunnen zijn. Het debuutalbum ‘Trouble’ komt zeer binnenkort uit.