Motel Mozaïque 2014 – tien aanraders voor dit weekend

door Thomas Konings

Op 4 en 5 april vindt in Rotterdam het festival Motel Mozaïque plaats. De affiche oogt zoals steeds bijzonder mooi met headliners als Kurt Vile en Wild Beasts. Daarnaast kan je in de Nederlandse stad dit weekend nog een heleboel andere artiesten aan het werk zien. Wij geven bij deze tien tips voor wie nog niet helemaal vertrouwd is met de line-up.

Jungle

De nieuwe festivalband van deze lente en zomer zou wel eens het Britse Jungle kunnen zijn. Het collectief wist anoniem de aandacht te trekken met enkele bijzonder aanstekelijke, funky liedjes en kreeg later een platencontract voorgeschoteld bij het gerenommeerde XL Recordings.  Dit is zo’n band die je onmogelijk kan haten.

Cosmo Sheldrake 

Op vrijdag kan je in Rotterdam Cosmo Sheldrake aan het werk zien; een Britse knul die volledig zijn eigen ding doet en ook een hele reeks instrumenten kan bespelen. De man maakt tijdloze popliedjes door op een experimentele wijze typisch traditionele klanken te verzoenen met elektronische muziek. Het zou verbazen als Sheldrake binnenkort niet doorbreekt met zijn uiterst genietbare nummers.

Sean Nicholas Savage

Op hetzelfde tijdstip kan je op een ander podium Sean Nicholas Savage aan het werk zien. De man is getekend bij Arbutus Records en komt uit dezelfde scene als Grimes en Doldrums. Als je nog niet overtuigd bent, raden we je aan het bijzonder mooie, tegendraadse lo-fi popliedje ‘Heartless’ hieronder te beluisteren en geven we je mee dat Savage live een bijzonder goed entertainer is.

Eagulls

Met een kakelverse debuutplaat onder de arm komen de Britten van Eagulls Rotown vrijdag op stelten zetten. Hun drieste post-punk leent zich daar perfect toe en het vijftal heeft daarnaast ook wel een reputatie wat betreft intense liveshows. Wat voor mooi weer het dit weekend ook is in Rotterdam, deze jongens zullen de stad toch even koud en kil doen aanvoelen.

Temples

Na een reeks veelbelovende singles vorig jaar, kwamen de psychpoppers van Temples twee maanden geleden met een door ons fel gesmaakte debuutplaat. Ook live bewezen de Britten enkele keren meer dan de moeite te zijn en dus kunnen we je enkel aanraden nu nog snel de groep aan het werk te zien, alvorens de jongens binnenkort voor veel grotere massa’s zullen optreden.

Angel Olsen 

Ook de singer-songwriter Angel Olsen is goed op weg om door te breken bij een groter publiek. Haar bloedmooie, dit jaar uitgebrachte album ‘Burn Your Fire For No Witness’ zit daar zonder twijfel voor iets tussen. Daarop toonde de Amerikaanse dat ze verschillende stijlen onder de knie heeft, die weet te combineren tot een coherent geheel en dat kan afwerken met tonnen emotie en een prachtige stem.

Thumpers

Eén van de betere voorprogramma’s die we vorig jaar zagen, was dat van Thumpers bij CHVRCHES in de AB. De groep deed ons een beetje denken aan de oude School Is Cool en had bovendien nog een pak sterke songs meegenomen. In februari verscheen het debuutalbum van de Amerikaanse jongens bij Sub Pop; een bijzonder olijke plaat vol overdreven enthousiaste liedjes die vooral onder een stralende zon tot hun recht zullen komen.

 Sevdaliza

De te ontdekken artieste in dit lijstje is waarschijnlijk Sevdaliza, een Nederlandse met Iraanse roots die met haar laatste single ‘Clean Air’ internationaal hoge ogen gooide. Haar sound is heel hedendaags, voorzien van een zeker Jai Paul-exotisme en toch ook weer bijzonder poppy. Veel materiaal heeft deze zangeres nog niet uit, maar daarom is het net interessant om op Motel Mozaïque haar andere nummers te leren kennen.

Larry Gus

Larry Gus is een klein Grieks mannetje dat vorig jaar een plaat maakte voor James Murphy z’n DFA Records. Verder maakte de artiest begin dit jaar grote indruk op het showcasefestival Eurosonic waar hij het publiek met z’n zuiderse dansliedjes uitzinnig aan het shaken kreeg. We willen jullie overigens vooral niet z’n fantastische remix van Sinkanes ‘Warm Spell’ onthouden; ‘t is er eentje buiten categorie.

Cashmere Cat

Zaterdagavond heeft Motel Mozaïque een erg sterk elektronicaprogramma. Niet alleen Larry Gus speelt ten dans, ook kleppers als Zomby en Cashmere Cat zakken dan naar Rotterdam af. De laatstgenoemde producer lijkt ons niet te missen. De Noor wist vorig jaar namelijk op Dour en Best Kept Secret te imponeren met een interessante mix van r&b, hiphop en een heleboel andere genres.

Tickets voor Motel Mozaïque zijn nog steeds in verkoop. Je vindt ze naast het volledige programma en meer informatie op de website van het festival.