Ontdek King Krule’s scheurende sentiment op ‘Czech One’

door Johan Baeten

King Krule, ofte Archy Marshall, ook wel bekend als Edgar the Beatmaker of Zoo Kid, was iets van plan. Zo teasede hij zijn devote volgelingen de laatste tijd bijvoorbeeld met schimmige promo als zwart-witposters, die in de brievenbus van fans belanden. Hij debuteerde eerder dit jaar ook al enkele nieuwe tracks op Primavera Sound. Er hing dus iets in de lucht, en vandaag besliste het roodharige wonderkind om ‘Czech One’ te droppen, de A-side van zijn 7″ die in september verschijnt.

Het nummer baant zich via soulvolle beats en jazzy toetsen een weg doorheen de ongelooflijk kwetsbare vocals, die de song niet alleen door hun continue schoonheid maar vooral door hun inhoud een enorme meerwaarde geven: alweer weet King Krule poëtische zinsneden af te leveren die grootstedelijke melancholiek en intieme romantiek ademen.

Wat niet zozeer verrast is de songstructuur – Marshall bouwt wel vaker een gehele song lang voort op enkele noten – maar wel de lichte variaties op de Rhodes, de innigheid van de minimalistische, aaiende beats en vooral de subtiele opbouw van het nummer, met een prominente rol voor die eindeloos klinkende sax. King Krule creëert opnieuw zo’n typisch droefgeestige sfeer die blijft imponeren en raken bij elke luisterbeurt.

Indrukwekkend ook hoe het nummer typisch Kruliaanse elementen combineert, en hoe hij selectief een fragment uit de rits invloeden die Londen hem biedt uitkiest. Ingrediënten uit zijn verscheidene projecten keren terug op ‘Czech One’: de algemene laidback feel uit zijn laatste langspeler onder zijn geboortenaam, de teergevoeligheid, soul en zachtheid uit zijn debuutplaat als King Krule – alles klinkt wonderwel samen, met oog voor details en timing. Op die manier krijgt het nummer tegelijkertijd een karakteristiek minimalistisch geluid, maar ook een bijzonder rijke sfeer, die je makkelijk in je opneemt en je niet snel loslaat.

Check de erg interessante videoclip voor het nummer hieronder, en lees hier meer over wat King Krule allemaal van plan is.