PITCH Festival verhuist in Amsterdam en wordt opnieuw een eendagsfestival 

door Geerhard Verbeelen

Het immer gezellige PITCH-festival in hartje Amsterdam staat bekend om zijn progressieve acts en live-sets, waarmee het zich onderscheidt van andere dance-festivals. In het verleden kon je er onder andere James Blake, Moderat, Bonobo en FKA twigs aan het werk zien voor ze echt doorbraken.

In de loop der jaren barstte PITCH uit zijn voegen en nu is het toe aan vernieuwing. In de eerste plaats krijgt het een nieuwe bestemming. Volgens de organisatie liep men in het Westerpark tegen logistieke en productieve grenzen op. De zalen daar hadden een vaste capaciteit wat meermaals voor problemen zorgde bij populaire optredens.

Nu verhuizen ze dus naar een nieuwe locatie: de NDSM werf in Amsterdam Noord. Volgens organisator David van Schuylenburch kunnen ze daar opnieuw hun unieke karakter benadrukken. Zo vertelt hij tegen 3voor12:”We gaan terug naar 1 dag en mikken op 10.000 mensen, al passen er meer mensen op het terrein. Daarmee wordt het wat exclusiever. We laten een dag vallen omdat we denken zo beter recht in de kern te kunnen boeken. We merkten dat we de laatste jaren toch wel wat concessies hebben gedaan aan het concept. Een voorbeeld daarvan is een band als Soulwax. Een goede act die ons na aan het hart ligt, maar te veel een gevestigde naam om bij het vooruitstrevende karakter van Pitch te passen. Hetzelfde geldt voor een dj als Richie Hawtin. We gaan in de nieuwe vorm Pitch opfrissen. Terug naar de kern.”

PITCH vindt dit jaar plaats op 1 juli 2017. Lees ons verslag van de vorige editie hier.