Plazey 2013 – line up bekend, vier dagen per week geopend, vier weken lang, in het Elisabethpark

door Yanni Ratajczyk

Plazey wil mee bouwen aan het Brussel van de toekomst. Het vrolijke muziekfestival in de schaduw van de basiliek van Koekelberg wordt dit jaar helemaal door elkaar geschud: Plazey bezet deze zomer maar liefst vier weken het Elisabethpark in Koekelberg.

Met een tijdelijk café als centrale ontmoetingsplek wil het festival zich inschrijven in het verhaal van de stad: de openbare ruimte invullen met, door en voor de stedelingen. Want Brussel is een fijne stad om in te wonen, maar om een of andere reden verbergen we dat graag. Te druk, te gevaarlijk, te veel, te vuil. Er is weinig groen en van wie is de stad nu eigenlijk?

Een maand lang wil Plazey een fijne plek zijn in de stad, waar zoveel mogelijk mensen zich thuis voelen. Waar vanalles kan gebeuren zonder dat iemand erop aangekeken wordt. Waar het publiek terecht kan voor authentieke muziek, film, sport en creatieve momenten. Waar we geloven dat een gemeenschappelijke moestuin geen publieke warboel wordt. Waar kippen een weinig sedentair bestaan leiden. Waar verhalen achter ieder blad van iedere twijg schuilgaan. Waar er altijd een beetje nen hoek af is.

Vier dagen per week, vier weken lang, van woensdag 12 juni tot en met zondag 7 juli is het Elisabethpark de plazey to be. We lichten het programma graag toe in de woorden van de organisatoren.

Plazey serveert films, concerten en rondscharrelende kippen in het Elisabethpark

Plazey is vier dagen per week geopend, vier weken lang, in het Elisabethpark. Woensdagen zijn gereserveerd voor schoolkinderen uit de buurt, maar het publiek is welkom om een krant te lezen of drankje te nuttigen. Donderdagen staan er films op het menu: Le vélo de Ghislaint Lambert, Les Triplettes de Belleville, De Rouille et d’Os en Black Cat White Cat.

Op vrijdag is er muziek. Plazey opent het festival met de muziek van Maya’s Moving Castle. Zij leiden het publiek naar een mysterieuze droomwereld vol grimmige synths, nerveuze gitaarrifs en dreigende strijkers. Na drie jaar het podium te hebben gedeeld met ondermeer dEUS, Mauro en Dez Mona, vliegt Tijs Delbeke uit. Met Sir Yes Sir vult beweegt hij tussen razernij en fluisterpop en weet als geen ander de ziel van de muziek te treffen. Les Fils de Teuhpu gebruiken een ongewoon instrumentarium, simpele liedjes, lichtelijk absurde teksten en een kinderlijk enthousiasme. Deze Fransen weten alle azijnpissers te bekeren met een grijns tot achter hun oren. Pitcho is een vaste waarde van de Belgische hip hop en rapt zich een weg door het hybride Brussel: geen machogedoe, geen megalomane boodschappen, maar menselijk en des te herkenbaarder. Igit betekent zoveel als idioot. Dat zegt iets over het relativeringsvermogen van deze Parijzenaar, die Frans chanson brengt op Plazey. Dans Dans krijgt labels opgeplakt die gaan van garagejazz, psychedelische blues en extatische noir soundtracks tot spacey rock-‘n-roll. Het zegt alles over hun eclectische aanpak. Hun live reputatie is nu al legendarisch.

Zondag is familiedag op Plazey. Maak er samen zaadbommen of een eigen vlieger, luister naar sprookjes, laat de haren knippen, picknick in het park, lees een boek of speel een spelletje petanque.

Op zondag 7 juli sluit Plazey af in schoonheid: een groot feest met veel muziek, animatie, workshops en plezier. La Femme Belge is een kwintet gezonde jongemannen die de nostalgie van Django Reinhardt en de melancholie van Tom Waits met veel energie op het podium brengen. Opmoc zijn zes jonge Brusselse muzikanten die Skunk brengen, een zelf uitgevonden verzamelnaam voor funk, reggae, hiphop, punk, blues en ska. Brussels Underground zijn een groepje klassebakken die je misschien zal herkennen vanuit de Brusselse metrostations. Violist Nicolas Hauzeur bracht dit fenomenaal Romazigeunercollectief samen op het podium.

Praktisch
Plazey is een organisatie van drie Brusselse gemeenschapscentra: De Platoo (Koekelberg), De Zeyp (Ganshoren) en Essegem (Jette).

12.06 > 7.07
Elisabethpark, Koekelberg
Elke woensdagnamiddag, donderdagavond, vrijdagavond en op zondag
Gratis!

Meer info? Check www.plazey.be.