Première: 30,000 Monkies verzwelgen je in noise en champagnemetal op ‘The fist of impending joy’

door Gilles Dierickx

Wie de riffs van 30,000 Monkies nog niet tegen z’n gezicht kreeg, heeft nog niet ten volle geleefd – het zou zo’n kalenderspreuk of iets van Bond Zonder Naam kunnen zijn. Als een van de heersers in de undergound der nijdige noise baarde dat viertal sinds 2011 al een handvol releases, vergezeld van niet weinig sfeervolle namen als ‘I ate myself to grow twice as big’ of ‘Watch the drone’. Eind deze week mag je daar ‘Are forever’ aan toevoegen, een vers album dat met vorige single ‘He-man’ netjes geteased werd dankzij die gekke fusie van sludge met 8-bit.

De plaat krijgt vandaag nog één voorproevertje,  in de vorm van het aanzienlijk uitgesponnen ‘The fist of impending joy’. Opnieuw ramt oerduister lawaai zich als een harig monstertje door je oorschelp, om dan toch die karakteristieke stonersludge te gaan blenden met een soort trash onder een hiphopbeat. Bijzonder dynamische en gelaagde track, die 30,000 Monkies zelf dan weer graag champagnemetal dopen.

Vollenbak vettige kurken knallen kan, en wel op twee releaseshows deze week: donderdag 26.09 speelt de band in Muziekodroom in Hasselt (info & tickets); vrijdag 27.09 wordt de Gentse In De Ruimte dan weer ondergespoten (info & tickets).

‘Are forever’ verschijnt op vrijdag 27.09 via Consouling Sounds.