Première: Avondlicht creëert een verstilde ambient-rave op single ‘Porta’

door Gilles Dierickx

Het moet intussen al zo’n jaar of vijf geleden zijn, dat Avondlicht voorzichtig op de nationale radar der electronica verscheen. Onder zijn alias bracht Antwerpenaar Matthias Dziwak samen met Oaktree (intussen Adriaan De Roover) in 2015 een eerste plaatje uit en nadien zouden er nog enkele releases en bewonderenswaardige liveshows volgen. Zo nam het Amsterdamse label Fog Mountain Avondlicht mee op een spannende compilatie en deelde hij doorheen z’n prille carrière al line-ups met onder meer Max Cooper, Weval en Djrum.

Matthias ging de voorbije jaren echter in een soort hiatus, om zo de volledige focus aan z’n volwaardige debuutalbum te kunnen richten. In die periode onderzocht hij diepgaand de dunne grens tussen realiteit en soms overgeromantiseerde kracht van verbeelding, resulterend in het intense, negen composities tellende ‘Hyperromance’. Daaruit verschijnt morgen ‘Porta’ als eerste single, die wij vandaag al aan je mogen voorstellen.

De gelaagde track brengt zacht pulserende ambient samen met verstilde pianoklanken, steeds verder aanzwellend richting repetitieve, uitgepuurde ravesferen. Texturen haken steeds intrigerender op elkaar in en na een kort hoogtepunt ontrafelt Avondlicht die arpeggio’s weer, dit keer in diepe synthdraden. Bezonnen intensiteit die je moeiteloos begeleidt richting donkere avonden, kortom.