Première: dwaal met BOLT RUIN door de ijzige soundscapes op ‘J’ehra’

door Gilles Dierickx

Wanneer je ‘m uitbrengt op het altijd visionaire Consouling Sounds, moet er al heel wat gebeuren eer je ons met een debuut tegen de borst stoot. Dus blies ook BOLT RUIN ons ergens in maart zachtjes maar onvermijdelijk onderuit met zijn titelloze eerste ep. “Onstuimige electronica die niet veraf ligt van het werk van Forest Swords en Ben Frost”, vonden wij. Intussen heeft de Gentse artiest een nieuw nummer uit, dat die melancholische noise van weleer inwisselt voor atmosferische ambient.

Rafelige pianotoetsen zweven minutenlang doorheen een ijle klankmist, terwijl de producer er laagjes ondefinieerbare, industriële electronica overheen hangt. Robuust en uitgepuurd tegelijk schuifelt de zeven minuten durende track bijna tastbaar door je speakers, om uiteindelijk een soort zware leegte opnieuw te gaan omarmen.

De compositie werd gecreëerd als originele soundtrack bij de poëtische kortfilm (I Am) Everyone, een creatie van choreografe Sarah Bostoen en fotograaf Tuur Uytenhove voor De Figuranten. BOLT RUIN liet zich inspireren door de manieren waarop de jongeren – uit Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie Kortrijk – zich individueel en als groep bewogen: “soms heel twijfelend en dan eerder vastberaden”. Geluidsopnames van de dansrepetities en enkele piano takes vormen het enige ruwe bronmateriaal waaruit de soundtrack werd opgebouwd. Bekijk de video hieronder, de single apart kan je daaronder vinden. 

Live kan je Bolt Ruin deze zomer hier aan het werk zien:

13/07 – Rock Herk

22/07 – Kinky Star, Gentse Feesten

03/08 – Absolutely Free Festival

05-09/08 – Theater Aan Zee

06/09 – Deep in the woods

10/10 – STUK Leuven